Doručak se oduvijek smatra najvažnijim obrokom, dok mnogi
nutricionisti savetuju da ga nikako ne preskačemo. Međutim, veoma je važno
kojim namirnicama započinjemo dan jer od toga važi kakva će nam energija biti
tokom dana.
Dovode do umora
Uprkos činjenici da su krosasani i peciva mnogima omiljeni
izbor za doručak, nutricionisti upozoravaju da jednostavni ugljeni hidrati i
teška proteinska hrana dovode do umora.
- Kao rezultat, čovjek dolazi na posao već umoran, a pred
njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali takva hrana nije
pogodna za doručak. Činjenica je da je potrebno mnogo vremena za varenje, zbog
čega se organizam izmori - objasnila je nutricionistkinja Anđelika Duval.
Mnogi misle da su razne kaše najzdraviji izbor kada je
doručak u pitanju. Ipak, nutricionistkinja otkriva da su upravo one prepune
jednostavnih ugljenih hidrata.
Loši ugljikohidrati
- Nije mali broj onih koji dan započinju kašom, što je dobro
ako ne govorimo o instant varijantama. One su prepune jednostavnih ugljenih
hidrata koji teraju pankreas da aktivno radi i proizvodi insulin. Zbog toga što
nivo šećera u krvi prvo naglo skoči, a zatim brzo padne, osjećamo umor -
objasnila je doktorka i istakla da treba jesti žitarice koje se kuhaju, a ne
one koje se samo prelivaju vrelom vodom.
- U takvim žitaricama, ugljeni hidrati su složeni, ne
izazivaju skokove šećera. Sama žitarica se dugo vari, a osjećaj sitosti će do
ručka sigurno potrajati - kaže Anđelika i ističe da peciva nisu pogodna za
doručak.
- Nemojte nasjedati na reklame u kojima ljudi započinju
jutro kroasanom i šoljicom kafe. Razlog je isti – brzi ugljeni hidrati, koji se
ne preporučuju - tvrdi ona.
avaz.ba