Često čujemo ljude kako kažu: pucali smo od
zdravlja pa počnu pričati o starinskim jelima koja su se spremala u
Jugoslaviji. Zbog toga što za njihovu pripremu nije potrebno puno namirnica,
zovu ih “sirotinjska jela”.
Bilo da je razlog udaljenost od najbliže
prodavaonice ili skroman budžet, “sirotinjska jela” su se spremala s vrlo malo
namirnica. Često su to i najukusnija jela kojih se rado sjećamo iz vremena
stare Jugoslavije
Pucali smo od zdravlja
1. Slatki kupus bez mesa: Ovaj zdrav ručak
je lagan i jeftin, lako ćete ga napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i
drugo povrće, crveni luk (koji prvo propržite), papriku, bijeli luk ako volite,
paradajz i peršun.
2. Restovani krompir: U poprženi luk
dodajte kuhani krompir i izgnječite, zatim začinitie mljevenom paprikom, solju
i biberom po želji.
3. Kruh, mast i mljevena crvena paprika:
Iako će mnoge starije ljude podsjetiti na djetinjstvo, ovo jelo je nezamislivo
za našu djecu.
4. Krompir kuhan u ljusci: Ništa
jednostavnije, poslužite ga uz sir, napravite salatu od paradajza i spreman je
ručak koji je idealan za vruće ljetne dane.
5. Pečeni krompir: Posložite oguljeni
krumpir, dodajte sol, biber i sitno sjeckani crveni luk. Zatim sipajte brašno i
miješajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u
podmazanu tavu i pecite oko pola sata na 250 C.
6. Stari kruh udrobljen u kiselo mlijeko:
Kada ne znate što ćete za doručak ili večeru, udrobite hljeb u hladno kiselo
mlijeko ili jogurt. Čak i mnoga djeca to vole.
Stari kruh se može iskoristiti
7. Kruh na ovaj način: Stari hljeb u
komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrijte ulje ili mast i kada bude vrelo
prelijte sirom ili vrhnjem. Može se praviti i s mlijekom umjesto vode, a može i
bez masti i vrelog ulja.
8. Grah: Grah je dovoljno kaloričan i pun
bjelančevina tako da mu meso uopće nije potrebno. Paprika i luk su odličan
dodatak grahu.
9. Prepečenac: Umjesto da za doručak ili
večeru jedete suhomesnate proizvode pune aditiva, napravite prepečenac i
popijte jogurt.
10. Čorba od krompira: Popržite luk i dodajte krompir isjeckan na kockice, nalijte vodu, kuhajte, zatim dodajte umak od paradajza i začinite. čorbu od krumpira možete dodati i drugo povrće po želji, na primjer papriku.
11. Zamotane jabuke: Kolute jabuka umočite
u smjesu za palačinke i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.
12. Stari kruh s mlijekom i šećerom: Hljeb
narezan na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlijekom. Velika je šteta što
je danas svaki hljeb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste
unijeli malo šećera.
13. Pita od lisnatog tijesta: Ništa
jednostavnije, poredajte kore, malo zamastite, a pečeno tijesto zalijte vrelom
vodom!
Titox