Subota, 18.05.2024.
  • Suad Balić
  • 15.05.2023.

Završena sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Bihaća ...

Završena sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Bihaća ...

U ovim trenucima završena je sjednica Gradskog štaba civilne zaštite na kojoj je prezentirana informacija o stanju na terenu, a u vezi sa pojačanim oborinskim padavinama koje su prouzrokovale probleme i poplave u nekoliko bihaćkih mjesnih zajednica. 


U skladu sa opasnošću od nastanka poplava, a radi pravovremenog reagiranja, jučer je izdat nalog i u potpunosti su angažirani uposlenici Odsjeka za zaštitu i spašavanje zajedno sa pomoćnikom gradonačelnika za civilnu zaštitu, stručne i zajedničke poslove koji su nakon kratkog dogovora i utvrđivanja prioritetnih zadataka krenuli u realizaciju. 


Shodno stepenu opasnosti preduzete su sljedeće aktivnosti:

Preko Službe za čistoću pri JKP „Komrad“ organizirano je dopremanje napunjenih vreća sa pijeskom iz centralnog skladišta u krugu „Komrada“, a u saradnji sa predsjednicima mjesnih zajednica i to:

- MZ Mali Lug, 30 vreća,

- MZ Ripač, 30 vreća,

- MZ Pritoka 80 vreća,

- MZ Orašac  280 vreća,

- MZ Kulen Vakuf 450 vreća

Nastavljeno je punjenje vreća sa pijeskom za naredne intervencije, otklonjena je zapreka putne komunikacije Orašac Kulen Vakuf,  osposobljena je putna komunikacija u naselju Muslići uz magistralni put za R Hrvatsku. U MZ Kulen Vakuf upućena je cisterna pitke vode od strane JP „Vodovod“, te je izvršena intervencija Vatrogasna jedinica na ispumpavanju vode u MZ Kulen Vakuf.  

U toku dana izdat je nalog za vodosnabdjevanje, te za upućivanje „kombinirke“ u MZ Ripač za uklanjanje barijera kod firme Vitalis, izvršeno spašavanje dvije ženske osobe i to iz auto kampa „Lav“ i iz stambenog objekta kod željzničke stanice.

Nastavljeno je sa dopremanjem vreća sa pijeskom u MZ Pokoj  (15), MZ Ripač (100), MZ Srbljani (100) gdje je izvršeno i postavljnje vreća oko objekata), 

U toku dana gradonačelnik je sa saradnicima izvršio obilazak ugroženih područja. 

Zabilježen je i prekid putne komunikacije prema Klisi i prema Havali u MZ Kulen Vakuf. 

Izvršeno je čišćenje putnog pravca prema Martin Brodu. Snabdjevanje vodom i električno energijom je redovno, telekomunikacije su u funkcionalnom stanju.


Posljednji izmjereni vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća 159 centimetra (16 sati) i još uvijek raste. Prva kritična tačka od jednog metra nadmašena je još u toku jučerašnjeg dana. Rast vodostaja rijeke Une u 16 sati zabilježen je i na mjernim mjestima u Kulen Vakufu, Ripču, Kraljama i Kostelima, dok je u Martinbrodu vodostaj u opadanju. Raste i vodostaj rijeke Klokot.


Polazeći od činjenice da i u narednom periodu se očekuju pojačane padavine Služba za civilnu  zaštitu, stručne i zajedničke poslove će kontinuirano pratiti stanje, preduzimati odgovarajuće mjere, i predlagati preduzimanje mjera drugih nosilaca, uključujući i angažiranje Gradskog štaba civilne zaštite Bihać.  Operativni centar će nastaviti funkcionisati neprekidno 24 sata, do prestanka opasnosti od poplava., navodi se u Izvještaju.Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI