Subota, 18.05.2024.
  • Cenzura.ba
  • 09.03.2023.

Zanimljiva presuda: bivšoj ženi mora platiti oko 200.000 eura za 25 godina kućnih poslova

Zanimljiva presuda: bivšoj ženi mora platiti oko 200.000 eura za 25 godina kućnih poslova

Sud u Španiji je naložio jednom biznismenu da svojoj bivšoj supruzi isplati oko 200.000 eura za 25 godina neplaćenog rada u kući, na osnovu minimalne plate tokom njihovog braka, javlja Daily Mail.

Suprugu Ivane Moral naloženo je da joj isplati 204.624,86 eura u rekordnoj nagodbi o razvodu koja je objavljena za javnost danas.

Na sudu u Velez-Malagi u južnoj Španiji je sutkinja Laura Ruiz Alaminos izračunala ovu cifru na osnovu godišnje minimalne plate tokom braka para, prenose španski mediji.

Razdvojeni par ima dvije kćerke, a u presudi se navodi da je Ivana tokom braka gotovo sve svoje vrijeme provela brinući o njihovoj porodici i radeći kao domaćica.

Njen muž također mora da joj isplaćuje penziju u iznosu od oko 500 eura mjesečno, te oko 400 eura i 600 eura za dvije kćerke koje sada imaju 20 i 14 godina.

Ova majka dvoje djece, koja se udala za svog bivšeg muža 1995. godine prije a zatražila razvod 2020. godine, rekla je da je zadovoljna isplatom nakon godina napornog rada.

“Očigledno je da je ovo bio slučaj zlostavljanja u kojem je ona bila potpuno finansijski isključena i ništa nije preostalo nakon što je moj brak prestao, tako da smo ja i moje kćeri ostale bez ičega nakon svih ovih godina ulaganja svog vremena, energije i ljubavi u porodicu”, rekla je ona.

Ivana se od udaje posvetila “u suštini radu u kući, što je značilo brigu o domu i porodici i svemu što to uključuje”, navodi se u presudi.

U ovom braku je vrijedio režim razdvajanja imovine, a muž je zamolio ženu da potpiše takav ugovor na početku njihovog braka. U njemu je precizirano da sve što je svaka strana zaradila pripada samo njima, s tim da dijele samo imovinu.

Prema ovom aranžmanu bi gospođa Moral ostala bez pristupa bogatstvu stečenom kroz godine partnerstva.

Govoreći za radio Cadena Ser, Ivana je rekla da njen suprug nike želio da ona radi van kuće. Dopustio bi joj da radi samo u teretanama koje je posjedovao.

“Posvetila sam se isključivo kućnim poslovima, mužu i kući”, rekla je ona, te dodala da je sada progovorila o svom slučaju jer želi da žene znaju na šta imaju pravo.

Očekuje se da će bivši suprug gospođe Moral, koji je nakon razvoda samo želio podjelu kuće i imovine, uložiti žalbu na ovu odluku.


crna-hronika.infoPodijeli: