Subota, 18.05.2024.
  • Suad Balić
  • 10.10.2023.

Vojni analitičar otkrio kome najviše odgovara ova situacija na Bliskom istoku

Vojni analitičar otkrio kome najviše odgovara ova situacija na Bliskom istoku

NAPAD HAMASA NA IZRAEL

Vojni analitičar otkrio kome najviše odgovara ova situacija na Bliskom istoku


Vojni analitičar otkrio kome najviše odgovara ova situacija na Bliskom istoku

Također, ističe da ne treba Hamas miješati s Palestinom te da će Palestina biti kolateralna žrtva


 Vojni analitičar Marinko Ogorec u Novom danu je  komentirao novonastalu situaciju na Bliskom istoku i napad Hamasa na Izrael.


 


Broj poginulih u sukobu Hamasa i Izraela koji je počeo u subotu nezaustavljivo raste. Sukobi i dalje traju na nekoliko lokacija u blizini Pojasa Gaze. Izraelska vojska tvrdi da je napala više od tisuću ciljeva. Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga u nedjelju je poručio kako je ovo “daleko najgori dan u povijesti Izraela”. 


- Mislim da su glavni razlog ovog napada pregovori Saudijske Arabije i Izraela o priznavanju Izraela. Ako i Saudijska Arabija prizna Izrael, dolazi do preslagivanja međunarodnih odnosa na regionalnom planu, počinje nova dinamika odnosa na Bliskom istoku, koja potiskuje u drugi plan Iran i njegovu ulogu. Iran to ne želi, smatra sebe bitnim faktorom na Bliskom istoku što još uvijek je, a Hamas mu je produžena ruka. Ne možemo ni na koga pokazati prstom, ali ova situacija najviše odgovara Iranu - rekao je.


 


Hamas ima više od 100 zarobljenika prema dosadašnjim izvještajima, a Ogorec smatra da će ti taoci biti korišteni kao živi štit prije svega da se kanaliziraju operacije izraelske vojske. “Isto tako će koristiti za pregovaranje. Što će biti s taocima, teško je reći, nisam siguran da im je lijepa sudbina”, rekao je.


 


Izraelu je ovo drugi put u povijesti da je ovako iznenađen, ističe vojni analitičar: “Tko je podbacio? Svi, najkraće rečeno, cijeli sigurnosni sustav Izraela. Obavještana služba je itekako podbacila, Hamas je izbacio tisuće projektila, netko ih je trebao dovesti. Kad sve završi, Izrael će morati ispitati djelovanje svojih službi.”


 


Na pitanje je li Hamasu cilj Jeruzalem, Ogorec odgovara:


 


- Ne, ovo je završena situacija što se tiče Hamasa. Napravili su strašan teroristički čin, pokolj bez premca, može se usporediti s onim 11. rujna u New Yorku, i po organizaciji i po razmjerima. Izrael se sad konsolidirao, uzvratit će punom snagom. Hezbollah još nije reagirao kao što se očekivalo. Kad bi bila jača eskalacija nasilja, to bi za Izrael bio ozbiljniji problem jer bi morali razdvojiti snage na dvije bojišnice – sjevernu i južnu - mišljenja je.


 


Dodaje da je potpora SAD-a bila za očekivati s obzirom na njihove tradicionalno savezničke odnose: “Mislim da je američki nosač zrakoplova samo demonstracija moći, Izraelu ne treba američka vojna pomoć.”


 


Sukob na Bliskom istoku odgovara Vladimiru Putinu, otkriva Ogorec. No, sve više zapadnih zemalja uskraćuje vojnu pomoć Ukrajini. “Taj sukob traje skoro dvije godine. Zapadne zemlje su gotovo ispraznile svoje arsenale, maksimalno su pomagale Ukrajini. No, njihove mogućnosti su pri kraju. SAD mora pomagati Izraelu. Mislim da potpora neće biti izdašna kao dosad”, kaže vojni analitičar.


 


- Očekujem da će se ovaj rat na Bliskom istoku završiti za nekoliko tjedana, to nije tip rata koji bi trajao kao u Ukrajini - dodaje.


 


Također, ističe da ne treba Hamas miješati s Palestinom te da će Palestina biti kolateralna žrtva:


 


- Ne smijemo miješati Hamas s Palestincima. Palestina će biti kolateralna žrtva Hamasovog terorizma. Hamas je napravio nešto što je neviđeno, zvjerstva u 24 sata vape za osvetom kod Izraelaca. Za očekivati je da će Izrael biti brutalniji nego inače. Pojas Gaze je možda najgušće naseljen prostor na planeti i koletaralne žrtve su neizbježne - naveo je.


 


Očekivati je novi migracijski val i novu izbjegličku krizu, zaključuje.


 


(DEPO PORTAL/af)Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI