Ponedjeljak, 15.04.2024.
  • Suad Balić
  • 13.03.2023.

Upućen zahtjev Schmidtu da smijeni Lidiju Bradaru

Upućen zahtjev Schmidtu da smijeni Lidiju Bradaru

Upućen zahtjev Schmidtu da smijeni Lidiju Bradaru


Udruženje žrtava i svjedoka genocida uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata “92-95” 16 april” Ahmići, zahtjeva da Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini smijeni predsjednicu bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine zbog njenih izjava u programu N1 o ratnom zločincu Dariju Kordiću.


Podsjećamo, Bradara je odgovarajući na pitanje da li je podrškom Kordiću na neki način podržala i ratni zločin odgovorila: “Osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin.”


Također je navela kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili “potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna”.


Kako su naveli iz Udruženja Bradara je u izjavama u programu N1 svojim izjavama narušila Dejtonski mirovni sporazum.“Gospođa Lidija Bradara je pokazala namjeru i drskost da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmira i glorificira Daria Kordića, ratnog zločinca iako je dugi niz godina bila upozoravana, a domaća i Međunarodna javnost je osudila njezinu djelatnost. Ista količina drskosti i namjere kao i kod dužnosnika iz njene političke stranke, čiji je i ona član , koji već pola decenije blokiraju upis pravosnažnih presuda MKSJ/MRMKS i upis i presude protiv Daria Kordića.

Njezina posljednja izjava dolazi pred obilježavanje 30 godina od počinjenog zločina u Ahmićima zbog čega je presuđen i Dario Kordić, što je izazvalo reakcije žrtava i stanovništva u Srednjoj Bosni, ali i u cijeloj BiH”, naveli su iz Udruženja.


Osim smjene iz ovog Udruženja zatražili su da Bradari bude zabranjen politički angažman

Autor:N1 BiH
Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI