Četvrtak, 18.07.2024.
  • Suad Balić
  • 05.08.2023.

Sudija u Americi naložio novinarki da otkrije povjerljive izvore

Sudija u Americi naložio novinarki da otkrije povjerljive izvore


VIJEST

Sudija u Americi naložio novinarki da otkrije povjerljive izvore


Catherine Herridge, bivša novinarka Fox Newsa, 2017. godine je objavila da Federalni istražni biro (FBI) istražuje američku naučnicu kineskog porijekla.


Sudija je novinarki sada naložio da otkrije povjerljive izvore koje je koristila za izvještaj što bi, prema ocjeni eksperata, moglo da ima ozbiljne posljedice po slobodu medija u Americi.


Sudija okružnog suda u prijestolnici Washingtonu, Christopher Cooper, u utorak je donio presudu prema kojoj Herridge, koja sada radi za mrežu CBS News, mora svjedočiti o identitetu anonimnih izvora za izvještaje koje je objavila 2017. godine.


Ona je u svojim izvještajima navela da je naučnica Yanping Chen meta federalne kontraobavještajne istrage. Najnovija presuda rezultat je tužbe koju je Chen podnijela protiv FBI-a 2018. godine, tvrdeći da su federalne vlasti prekršile Zakon o privatnosti kada su u medijima procurile informacije o njoj.


Chen je zatim 2022. godine tražila svjedočenje Herridge i Fox Newsa da bi pokušala da utvrdi identitet osobe koja je medijima dala informacije, ali su novinarka i kablovska mreža odbili njen zahtjev pozivajući se na zaštitu medija predviđenu prvim amandmanom američkog Ustava.


Međutim, sudija Cooper je u presudi naveo da potreba Chen da dobije dokaze nadmašuje ustavnu zaštitu novinarke.


"Sud prepoznaje suštinsku važnost slobode medija i ključnu ulogu povjerljivih izvora u radu istraživačkih novinara kao što je Herridge. Međutim, sud zaključuje da potreba Chen za traženim dokazima u ovom slučaju nadmašuje privilegiju koju Herridge ima prema prvom amandmanu", napisao je sudija u presudi.


Cooper je odbacio zahtjeve kojima se od novinarke traže dokumenta, te svjedočenje i spisi od Fox Newsa. Međutim, nije osporio zahtjev da Herridge svjedoči o svojim izvorima.


Još nije poznato da li će novinarka i Fox Newsa poštovati nalog sudije. Ona je u mailu Glasu Amerike odbila da komentariše slučaj, dok Fox News nije odgovorio na zahtjev za komentar.


Eksperti za slobodu medija više puta su upozorili na negativne posljedice otkrivanja izvora.


„Kvalitetno novinarstvo, naročito istraživačko, zavisi od anonimnosti koju novinari mogu da garantuju izvorima. Sudske odluke poput ove slabe novinarstvo i njegov kapacitet da javnosti pruži potrebne informacije”, rekao je za Glas Amerike Clayton Weimers, izvršni direktor američkog ogranka Reportera bez granica.


On je dodao da „slučajevi poput ovog naglašavaju značaj usvajanja federalnih zakona o zaštiti medija”.


Ti zakoni štite novinare od pritisaka vlada da otkriju informacije kao što su identiteti izvora.


U gotovo svakoj američkoj državi i u prijestolnici usvojeni su slični zakoni ili postoji sudsko priznanje kvalifikovanih privilegija za izvore, ali ne postoji zakonska mjera na federalnom nivou.


Dvostranačka grupa senatora u junu je ponovo podnijela prijedlog federalnog zakona o zaštiti medija, koji se trenutno nalazi pred senatskim Odborom za pravosuđe.


Zakonom bi se od vlade štitila novinarska komunikacija, a izuzetak bi bio napravljen u slučaju terorizma ili neposredne prijetnje nasilja.
Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI