Petak, 14.06.2024.
  • Suad Balić
  • 31.05.2023.

SRBIJANSKI VRH PRESUĐEN ZA UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT U BOSNI

SRBIJANSKI VRH PRESUĐEN ZA UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT U BOSNI

SRBIJANSKI VRH PRESUĐEN ZA UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT U BOSNI


-Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) izreklo je danas konačnu presudu kojom su bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina, prenose agencije.


Današnjom presudom, koja je uslijedila nakon ponovljenog sudskog postupka, ukinute su ranije izrečene prvostepene kazne od po 12 godina, a Stanišić i Simatović su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.


Prema optužnici Haškog tribunala iz 2008. godine, Stanišić i Simatović su terećeni da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija Bosne i Hercegovine i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.


Apelaciono vijeće je u konačnoj presudi prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su Stanišić i Simatović odgovorni za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u Bosni i Hercegovini.


Apelaciono vijeće proglasilo je Stanišića i Simatovića krivim da su učestvujući u UZP-u izvršili deportaciju, prisilno premještanje, progon i ubistva.


Čitajući sažetak presude, predsjedavajuća Vijeća Graciela Gatti Santana kazala je da kako je u žalbenom postupku tužilaštvo eliminisalo svaku sumnju da je SDB plaćao ljude koji su vodili "Srpsku dobrovoljačku gardu", isplaćivao značajne iznose novca i da su Stanišić i Simatović bili odgovorni za te isplate.


Apelaciono vijeće je utvrdilo da je Pretresno vijeće pogriješilo u ocjeni drugih doprinosa Stanišića i Simatovića udruženom zločinačkom poduhvatu. Apelaciono vijeće je također konstatovalo da su oni posjedovali zajedničku namjeru da ostvare UZP. Shodno tome, Apelaciono vijeće je utvrdilo da su Stanišić i Simatović odgovorni kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata za zločine koje su razne srpske snage počinile 1992. u Bosni i Hercegovini, u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu, i za zločine počinjene 1995. godine u Trnovu i Sanskom Mostu. Također su proglašeni odgovornim za ubistvo počinjeno u Daljskoj Planini u Hrvatskoj u junu 1992. godine. Apelaciono vijeće je povećalo kazne izrečene Stanišiću i Simatoviću na 15 godina zatvora.


Apelaciono vijeće MMKS-a odbacilo je navode iz žalbi Simatovića i Stanišića.


Presudu je donijelo peteročlano Vijeće Mehanizma na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Gracielom Gatti Santanom te sudijama Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar i Claudia Hoefer. Simatović je izricanje presude slušao u sudnici, dok je Stanišić pratio video vezom iz pritvorske jedinice u Hagu.Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI