Ponedjeljak, 29.05.2023.
  • Suad Balić
  • 05.05.2023.

Smajo Ramulić:''Osvjestimo našu djecu, osvjestimo roditelje, profesore. Shvatite situaciju kao krajnje alarmantnu.''

Smajo Ramulić:''Osvjestimo našu djecu, osvjestimo roditelje, profesore. Shvatite situaciju  kao krajnje alarmantnu.''

Nakon ova dva dana kroz koja smo prošli, kroz sve grozote koje smo vidjeli u susjednoj državi, dobio sam veliku potrebu da se oglasim kao aktivista koji četiri godine pokušava napraviti nešto u ovom gradu, potaći bolji život i skrenuti pažnju na sve moguće stvari koje bi se danas sutra mogle desiti kod nas. Želim  da se obratim svim medijima, influencerima, nevladinim organizacijama, političarima, stanovnicima našeg regiona, roditeljima, djeci, profesorima, psiholozima, poznanicima, prijateljima i neprijateljima. 


Svjedoci smo šta su djeca sklona uraditi. Svjedoci smo koliko su djeca moćna. Svjedoci smo šta su djeca u stanju odraditit zato što su izostavljena, zato što su usamljena, zato što nemaju priliku razgovarati sa svojim roditeljima. Sklona su zadirkivanjima, osudama i lošim pogledima jer imaju problem. Dvadeset i prvi vijek je i mi kao kolektiv dopuštamo  da ovako propadamo. Imao sam priliku prisustvovati edukacijama o nenasilju gdje sam vidio koliko je znanje, iskustvo mojih vršnjaka, mene i roditelja „plitko“ te koliko mi nismo educirani da pristupimo situaciji de da spriječimo moguću tragediju. 


Danas smo svjedočili još jednoj situaciji gdje je petnaestogodišnja djevojčica u školu donijela nož te izbola učenika te profesoricu. Gdje su bili roditelji te djevojčice, zašto nisu pričali sa njom? 

Danas svi misle da je lako postati roditelj, lako je imati dijete, daj mu telefon i bit će miran.  NE! DAJTE DJECI PAŽNJU, DAJTE DJECI RAZGOVOR, DAJTE DJECI UPUTE. 


Nije cilj naučiti kako se ponijeti u situaciji kao što je ova, cilj je naučiti kako spriječiti da dođe do situacija kao što su ove. 

Ova dva dana je to bilo u Srbiji, sutra može biti kod nas, a šta rade nadležni organi, šta radi ministarstvo obrazovanja sporta i kulture? Šta rade sve te velike nevladine organizacije koje prave velike projekte, koji prave neke edukacije da se zabave?

Zašto se još nije izašlo na trgove, zašto se narod nije digao na noge ZAŠTO SE I DALJE SJEDI I PROMATRA KAKO DJECA PATE? 


Danas je FUP uhapsio osobu na koju se sumnja da je silovao djevojčicu, ista ta osoba je prijetila na svom instagram profilu da je za njega Kosta Kecamnović kralj, heroj. Ista ta osoba je primala prijeteće poruke, ista ta osoba je mogla danas uraditi reprizu u Srednjoj Mješovitoj Školi u Bihaću.

 

Izađimo vani, oglasimo se mi ljudi, oglasimo mi aktivisti, oglasimo se mi koji smo prolazili kroz vršnjačko nasilje, koji smo trpili to u sebi i bojali se reći ikom. URADIMO NEŠTO KAD DRUGI NEĆE!

Koliko god ljudi mislili da je ovaj tekst nebitan, i vjerovatno će ga rijetko vidjeti, apeliram na vas građane, influencere, političare, medije da podjelite ovo. Osvjestimo našu djecu, osvjestimo roditelje, profesore. Shvatite situaciju  kao krajnje alarmantnu. 


Smajo RamulićPodijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI