Petak, 22.09.2023.
  • Suad Balić
  • 13.09.2023.

Nermin Ogreševicć:''Šmit treba smijeniti Dodika ili se povući s pozicije visokog predstavnika u BiH ''

Nermin Ogreševicć:''Šmit treba smijeniti Dodika ili se povući s pozicije visokog predstavnika u BiH ''

Šmit treba smijeniti Dodika ili se povući s pozicije visokog predstavnika u BiH 


Nakon što je dozvolio da Milorad Dodik jučer obesmisli postojanje OHR-a i državnih institucija u bh. entitetu Republika Srpska, pozivam visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita da hitno smijeni Dodika ili se povuče s te pozicije i prepustiti je nekome ko želi da radi i štiti Ustav i državu BiH, a ne da uživa u komforu i izigrava visokog predstavnika za Federaciju, odnosno Bošnjake.


Kristijan Šmit se jučer ili prepao Milorada Dodika ili se radi o fingiranom sukobu s predsjednikom RS-a i SNSD-a čiji je krajnji cilj umrtvljivanje refleksa kod Bošnjaka, razvlačenje pameti i njihovo postepeno pripremanje za konačnu realizaciju velikosrpske ideje razgradnje države Bosne i Hercegovine. 


Razmijem zašto šute Šmitovi podanici (Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto, lideri Trojke). Njima su udobne fotelje i funkcije, koje su dobili Šmitovom suspenzijom Ustava na jedan dan, važnije i od države i od naroda. Posebno Konakoviću kojem pozicija ministra vanjskih poslova BiH služi samo kako bi obogatio siromašni CV i skinuo hipoteku kantonalnog političara, koja ga godinama prati. 


Međutim, zabrinjava šutnja, tačnije izostanak konkretne reakcije istinskog probosanskog bloka. 


Dodik je očito prešao sa riječi na djela, što se vidi u svakodnevnom antiustavnom djelovanju. Kulminacija su prijetnje da će Srbi napustiti državne institucije, a atmosfera je po mnogo čemu slična onoj s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Dok srpsko vodstvo prijeti i aktivno radi na razgradnji države, probosanski blok je razjedinjen i u višegodišnjoj defanzivi. 


Zbog toga je nužna hitna reakcija i grupisanje svih političkih i drugih snaga koje će se oduprijeti i Dodikovoj secesionističkog politici, ali i izdajničkom djelovanju Trojke (Konakovića, Nikšića i Forte).Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI