Petak, 22.09.2023.
  • Suad Balić
  • 30.05.2023.

Murphy: Drago mi je da vidim hapšenja

Murphy: Drago mi je da vidim hapšenja

Murphy: Drago mi je da vidim hapšenja


“Budući da podržavamo borbu protiv korupcije, SAD-u je veoma drago vidjeti da su počela hapšenja i krivična gonjenja”.


Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy komentirao je hapšenja nekoliko domaćih zvaničnika i to što američki zvaničnici povremeno razgovaraju s bh. političarima koje su sami sankcionirali.


Nedavno su uhapšeni načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić (NES), bivši načelnik Ilidže i donedavni ambasador u Maleziji Senaid Memić (SDA) te bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador u Kataru Abdulah Skaka (SDA). Murphy je u intervjuu za Al Jazeerau Balkans pozdravio posljednja hapšenja. 


"U jednom trenutku moraju se desiti promjene. Budući da podržavamo borbu protiv korupcije, SAD-u je veoma drago vidjeti da su počela hapšenja i krivična gonjenja. Nadamo se da ćemo vidjeti i rezultate, jer ako se ne suprotstavimo korumpiranim ljudima, ako ne istražimo njihova djela, uhapsimo ih, optužimo i smjestimo iza rešataka, ništa se neće promijeniti", rekao je. 


U nastavku je govorio o tome zašto američki zvaničnici razgovaraju sa bh. političarima koje su SAD sankcionisale. 


"Povremeno se sastajemo s ljudima koji su pod sankcijama kad smatramo da je to u našem interesu, ali to nije redovna pojava. Bio bih oprezan prema sugestiji da je to nešto uobičajeno, jer nije. Ljudi znaju reći: 'Vaše sankcije ne znače ništa'. No, poznajem ljude pod sankcijama koji govore da one ne znače ništa, ali se u tajnosti veoma trude da budu skinuti sa te liste", odgovorio je. 


Stoga, ambasador Murphy je siguran da su sankcije učinkovite, kome god da su nametnute.


Izvor: klix


  

 
Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI