Subota, 24.02.2024.
  • Suad Balić
  • 16.02.2023.

Jeste li znali: Nakon koliko nošenja farmerke trebaju na pranje?

Jeste li znali: Nakon koliko nošenja farmerke trebaju na pranje?


ŽIVOT I STIL


Jeste li znali: Nakon koliko nošenja farmerke trebaju na pranje?


Farmerke su najsvestraniji odjevni komad ikad stvoren pa kad pronađemo savršeni par, želimo ih zadržati što je duže moguće. No, to ne znači da ih trebamo često prati.


Naravno, to morate činiti iz higijenskih razloga, ali koliko često?


"Traper je izdržljivo vlakno i kao takvo ne zahtijeva puno pranja", objašnjavaju stručnjaci, piše gloria.hr


Međutim, puno je čimbenika koji mogu utjecati na "tačan" broj nošenja farmerki bez pranja.


Kad prati farmerke?

Općenito govoreći, farmerke ne biste trebali prati nakon svakog nošenja. Nije potrebno, a možete ih tako uništiti. Umjesto toga možete ih prati nakon tri do deset nošenja.


Stručnjaci ističu da je najbolje odrediti dan za pranje prema mirisu, izgledu i vlastitom osjećaju. Naravno, ako su prekrivene blatom ili hranom, operite ih odmah.


Glavni problem, osim klasičnih mrlja, je znoj, što znači da doba godine i razina vaše aktivnosti igraju ulogu u tome koliko često perete traperice.


Što znači, ako se ne znojite u njima i one mirišu, slobodno odgodite pranje. Međutim, kad vas smrad upozori na problem, vrijeme je da ih operete, čak i ako ste ih nosili samo jednom.


Neugodan miris znači da se bakterije nalaze u vašim farmerkama i mogu uništiti tkaninu, a i izazvati probleme na vašoj koži.


Na učestalost pranja utječe i vrsta farmerki. Naime, postoje one od krutog (100 posto od pamuka) i rastezljivog trapera koji je mješavina pamuka i likre.


"Kruti traper će malo olabaviti tijekom nošenja tako da ga neki ljudi vole oprati nakon nekoliko nošenja kako bi se zategnuo. S druge strane, rastezljivi traper napravljen je da zadrži svoj oblik čak i nakon brojnih nošenja, tako da je jedini razlog za pranje, prljavština", kažu stručnjaci.


Što se tiče svijetlih ili bijelih farmerki, vrijede ista pravila kao i za rastezljive. Iako svijetle trebaju malo više njege kako bi izgledale najbolje, to ne znači da ih treba prati više od tamnih. Umjesto toga, operite male mrlje ručno kad god je to moguće umjesto da ih automatski bacite u pranje.


Naime, prečesto pranje može promijeniti kroj i boju.


"Što više perete, to više trošite vlakna i smanjujete životni vijek odjevnog predmeta. Perite ih samo kada je to zaista potrebno", navode stručnjaci.


Radiosarajevo.baPodijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI