Nedjelja, 10.12.2023.
  • Cenzura.ba
  • 03.03.2023.

Haos na demonstracijama u Izraelu: Građani blokirali Tel Aviv, policija koristila šok granate

Haos na demonstracijama u Izraelu: Građani blokirali Tel Aviv, policija koristila šok granate

Stotine građana Izraela okupilo se u Tel Avivu na novim demonstracijama protiv reforme pravosuđa koju je najavila vlada na čelu sa Benjaminom Netanyahuom.

Demonstranti su danima najavljivali kako će srijedu proglasiti "Nacionalnim danom poremećaja" te su tim povodom pozvali građane da izađu na ulice u trenucima kada Odbor za Ustav i pravosuđe Izraela raspravlja o odobravanju zakona o reformi pravosuđa.

Osim u Tel Avivu, protesti se održavaju u gradovima širom Izraela, a u Tel Avivu policija je koristila i niz sredstava kojima su nastojali otjerati demonstrante sa ulica."Policija je koristila suzavce, šok granate kao i konje pomoću kojih pokušavaju otjerati građane sa ulica. Policija je ispalila najmanje 10 šok granata prema demonstrantima koji su blokirali autoput Ayalon u Tel Avivu", piše The Times of Israel.

Nakon što je policija iskoristila šok granate, demonstranti su prijavili niz povreda.

"Pored mene je eksplodirala šok granata. Imam posjekotine na nogama i moram da potražim medicinsku pomoć. Žena pored mene je krvarila iz uha. Policija nas vidi kao neprijatelje nacije", rekao je jedan od demonstranata.

Iako policija upotrebljava represivne mjere, demonstranti ističu kako ne namjeravaju odustati od protesta.

"Nisam želio doći danas, ali osježao sam da nemam izbora. Došlo je do te tačke. Postoji grupa političara koja pokušava da uništi Izrael. Razgovaram sa prijateljima o tome da napustimo državu. Ne želim da živim u mjestu bez Vrhovnog suda ili građanskih prava", rekao je 40-godišnji Ramat Gana.

Povodom novih demonstracija oglasio se i premijer Izraela Benjamin Netanyahu koji je osudio anarhiju koju pokušavaju da nametnu demonstranti.

"Nećemo prihvatiti nasilje nad policajcima, blokiranje puteva i očito kršenje zakona. Pravo na protest nije pravo na anarhiju", poručio je Netanyahu.

Klix.baPodijeli:

POVEZANE VIJESTI