Bajrami su nezamislivi bez baklave. Skoro svaka kuća je pravi za tu priliku, a kod nas je uobičajeno da se sa orasima doda i tirit (smjesa od maslaca, jaja i brašna koja se usitni i osuši, pa se pomiješa sa orasima), prezla ili griz.
Reže se, najčešće, u obliku romba, kocke
Uz baklavu se dodaju i nazivi sarajevska, mostarska, mada imamo i tursku, grčku, makedonsku, egipatsku odnosno arapsku, stambolsku… Potom, tu je lijena baklava, đul-baklava, bademli-baklava, kajmak-baklava, džandar-baklava, divit-baklava...
U današnje vrijeme mnogi neće biti oduševljeni nad tolikim brojom kalorija koju baklava, zbog količina šećera i masnoće sadrži.
A sladokusci, u iznalaženju opravdanja da posegnu za jedan-dva (tri-četiri) komada reći će – nije ni svaki dan Bajram.
Hanumske baklave