Petak, 22.09.2023.
  • Cenzura.ba
  • 06.02.2023.

Gorske službe spašavanja iz BiH ponudile pomoć Turskoj

Gorske službe spašavanja iz BiH ponudile pomoć Turskoj

Gorska služba spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine ponudila je pomoć Turskoj u akcijama spašavanja nakon jutrošnjeg razornog zemljotresa, koji je pogodio jug te zemlje.

"Naši spasioci već obaviješteni i neki od njih će biti spremni za put kasnije danas. Neki od naših članova koji su bili dio obuke traganja i spašavanja kod turskih trenera i organizacija, već su u kontaktu s njima. Obavijestite nas kako možemo pomoći i kako možemo koordinirati u vezi s logističkim problemima", navedeno je u saopštenju GSS-a proslijeđenom Ambasadi Turske u Sarajevu.

Iz Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo takođe su se oglasili ovim povodom, te naveli kako su voljni pomoći.

"Voljni smo uputiti tim za pomoć tokom traganja i spašavanja nastradalih u razornom zemljotresu u našoj bratskoj zemlji. Gorska služba spašavanja broji 12 obučenih spasioca volontera koji su završili obuku za traganje i spašavanje u zemljotresima i ruševinama (USAR tim) kroz prjekat TIKA-e", naveli su.

Naglasili su kako nude i deset spremnih i obučenih spasilaca volontera i terensko motorno vozilo koje su dobili kroz projekat TIKA-e 2020. godine sa opremom za potragu i spašavanje.

Asocijacija turskih alumnija u BiH (TUMED) takođe je obavijestila Ambasadru Turske o želji bh. službi za spašavanje da pomognu Turskoj.


Bhrt.baPodijeli: