Subota, 18.05.2024.
  • Suad Balić
  • 15.10.2023.

Brod Oseberg je vikinški brod otkriven u blizini farme Oseberg u regiji Tønsberg (Vestfold, Norveška).

Brod Oseberg je vikinški brod otkriven  u blizini farme Oseberg u regiji Tønsberg (Vestfold, Norveška).

Brod Oseberg je vikinški brod otkriven  u blizini farme Oseberg u regiji Tønsberg (Vestfold, Norveška). 


Iskopali su ga između 1904. i 1905. švedski arheolog Gabriel Gustafson i norveški arheolog Haakon Shetelig. Brod i njegov sadržaj mogu se posjetiti u Muzeju vikinških brodova u Oslu.


  Spojevi broda su  od kovanog željeza i gotovo sav od hrastovine. Njegove dimenzije su 22 metra sa 5 krakova, a ima stup od otprilike 9-10 metara. S oko 90 m2 jedra brod je mogao postići brzinu od 10 čvorova. Imao sam mjesta za 30 veslača (svaka strana broda otkriva 15 rupa za veslanje). Tu je i veliko kormilo i željezno sidro. Pramac i stražnji dio broda su složenog oblika, u stilu zvanom "Oseberg".


  Brod je izgrađen 820. godine i korišten je za svoju glavnu funkciju nekoliko godina prije nego što je potopljen. Iako je pogodan za plovidbu, brod je prilično krhak, što sugerira da se  koristo samo uz obalu u plićim vodama.


  Nalazište je u antičko doba oskrnavljeno i pokradeno.. Međutim, tokom iskopavanja 1904.-1905., pronađeno je mnogo običnih predmeta i drugih artefakata. Među njima su bile četiri saonice, drvena konjska zaprega na četiri kotača, noge za krevet i drvene škrinje s vrlo složenim ukrasima.


  Pronađeni su i predmeti za kućanstvo i poljoprivredu te nešto tekstilnih predmeta poput vunene odjeće, uvozne svile i sitnih tepiha. Tekstil pronađen u Osebergu je rijedak  primjer tekstila iz vikinškog razdoblja, a drvena kočija je jedina vikinška kočija koja je pronađena kompletna do danas.Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI