Subota, 18.05.2024.
  • Suad Balić
  • 26.10.2023.

UDRUŽENJE HORIZONT ORGANIZIRALO SKUP PODRŠKE MIRU U PALESTINI

UDRUŽENJE HORIZONT ORGANIZIRALO SKUP PODRŠKE MIRU U PALESTINI

UDRUŽENJE HORIZONT ORGANIZIRALO SKUP PODRŠKE MIRU U PALESTINI

Na Gradskom trgu u Bihaću


Više hiljada Bišćana danas je na  Gradskom trgu izrazilo podršku miru u Palestini i solidarnost sa svim civilnim žrtvama, posebno djecom. Okupljeni građani redom navode da ih situacija u Gazi, jako podsjeća na period agresije na BiH, genocid u Srebrenici, opsadu nekadašnjeg Bihaćkog Okruga i teroriziranje i granatiranje nedužnih civila, među kojima su djeca. Isto mišljenje dijeli i Elvir Muslić, predsjednik Planinarskog društva Horizont, koje je organizator današnjeg skupa:


„S obzirom da smo 1201 dan bili pod opsadom, mi Bišćani smo kompetentni da organizujemo ovakav skup. Danas možda nisu bitni govori, niti poruke, koje su upućene sa bine. Najvažnija poruka je ova masovnost, odnosno broj ljudi, koji su se danas okupili ovdje“.


 


Iz Pojasa Gaze, okupljenim Bišćanima, telefonom se obratio doktor Nasri Iframi, koji je nekad boravio u našem gradu.


„Ogroman je broj ranjenih i poginulih ovdje, nemoguće je objasniti i dočarati, ali u bolnicama je sada više izbjeglica, nego ranjenih, jer jednostavno nemaju gdje. Sve je uništeno, gotovo sve zgrade su uništene. Ja sada pričam s vama iz ruševina. Napadi traju bez prestanka, noć i dan padaju rakete, bombarduju avioni“.


Okupljenim Bišćanima za podršku koju pružaju njegovom narodu, zahvalio se i naš sugrađanin, inače ljekar u Kantonalnoj bolnici, dr Muhamed Salah, a poruke mira i podrške nedužnim civilima uputili su i kantonalni premijer Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.


„Šaljemo jasnu poruku da smo za mir, ali i jasan zahtjev da šutnja mora prestati, da rušenje svih aspekata humanosti, da rušenje ljudskih prava i konvencija  mora prestati i da se ovo mora zaustaviti“-rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.


„Poruka, koju danas odavde šaljemo je samo da smo mi na strani mira, na strani očuvanja nedužnih života i što skorijem postizanju mira na području Gaze. Dakle, mi ne možemo, a da ne izgovorimo riječi podrške narodu Palestine. Ne možemo, a da ne ukažemo na teror, koji se nad tim narodom trenutno provodi, posebno posljednjih dana, ali i sve ono što se godinama dešava na području Palestine“.-poručio je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.


Pojas Gaze prostire se na oko 350 kvadratnih kilometara, što je otprilike trećina površine Grada Bihaća i na ovom i ovolikom području živjelo je oko 2,2 miliona Palestinaca. Prema podacima, koje je objavila službena palestinska novinska agencija WAFA, u posljednihg 20-ak dana, koliko traju sukobi, u pojasu Gaze ubijeno je preko 6 000 civila, a oko 18.000 ranjeno. Više od polovine ubijenih i ranjenih su djeca.


radiobihac.com Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI