Subota, 18.05.2024.
  • Suad Balić
  • 19.10.2023.

Suad Mahmutović:''PRAVDA, OBRAZOVANJE l SLOBODA ''

Suad Mahmutović:''PRAVDA, OBRAZOVANJE l SLOBODA ''

PRAVDA, 

OBRAZOVANJE l SLOBODA


Allahovom putu.


Hurmuz, jedan od poznatih perzijskih vojskovođa, je bio zarobljen i doveden halifi Omeru ibnul-Hattabu, r.a., koji tada nije bio u svojoj kući. Čuvar koji je doveo Hurmuza tražio je halifu Omera i zatekao ga kako spava ispod palme glave položene na savijeni ogrtač. Kada ga je Hurmuz ugledao rekao je: "Ovo je plemenita vlast, uspostavio si pravdu pa sad mirno spavaš. Služio sam četverici perzijskih careva koji su imali krune na glavama, ali niko na mene nije ostavio utisak kao ovaj čovjek sa ogrtačem."


Primjerima pravde h. Omera ispisane su stranice slavne islamske prošlosti. Uostalom, na obavezu pravde i pravednog postupka podsjećaju nas hatibi svakog petka, nakon džume-namaza.                                       


Obrazovanje


Dok su muslimani doživljavali učenje kao ibadet, dominirali su u svim naučnim oblastima skoro osam stoljeća.


U Kordobi (Španija) u 10. stoljeću je bilo 70 biblioteka. Svaka od njih je brojala više od 100.000 knjiga. Na dvorovima muslimanskih vladara su se nalazili prevodioci iz čitavog svijeta, a svako prevedeno djelo je plaćano u zlatu koliko je težilo. Plata prevodioca je bila 500 zlatnika. Zahvaljujući arapskim prijevodima neka djela su sačuvana čiji su originali izgubljeni poput Galenovih rasprava i dr.


Obrazovanje i hrana su bili besplatni za svakoga.


Međutim, nemamo nikakve praktične koristi od stalnog pozivanja na slavnu muslimansku prošlost. U konačnici, nećemo biti pitani za ono što su oni radili, nego šta mi činimo da bude bolje stanje u našem gradu, kantonu, državi?


Nažalost, u značajnom broju muslimanskih zemalja je veliki broj nepismenih. U Bosni i Hercegovini taj procenat, prema zadnjem popisu, je 2,81 %. Neko će reći da to nije puno. Kako nije puno? To je oko 75.000 stanovnika naše zemlje. Puno je i hiljadu nepismenih.


Sloboda


Sloboda je doslovno najveća vrijednost. Nema slobode bez žrtve. Kada su Bošnjaci pokazali spremnost na žrtvu - dobili smo državu.


Posebno je važna intelektualna sloboda. U Bosni je hvala Bogu ima. Kod drugih mnogo manje ili nikako. Intelektualna sloboda je preduvjet napretka. Pitali su jednom Rasela (Bertrand Russell) otkud mu tolika intelektualna sloboda, a on im je odgovorio: "Vjerovatno zato što sam materijalno neovisan".


Materijalna neovisnost je preduvjet intelektualne slobode. Zbog toga misleći ljudi trebaju biti materijalno neovisni kako bi slobodno govorili, pisali i radili. Takvi pojedinci ne duguju nikome ništa.


(Preporod.info)Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI