Petak, 14.06.2024.
  • Suad Balić
  • 28.04.2023.

Schmidt: Donio sam konačnu odluku o deblokiranju imenovanja Vlade FBiH

Schmidt: Donio sam konačnu odluku o deblokiranju imenovanja Vlade FBiHSchmidt: Donio sam konačnu odluku o deblokiranju imenovanja Vlade FBiH


Visoki predstavnik Christian Schmidt na konferenciji za medije kazao je kako je donio konačnu odluku o deblokiranju imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.“Prije nego što to učinim želim kazati nekoliko stvari. Vodeći princip koji slijedim je princip onoga što je najbolje za sve građane BiH. Ne djelum ni protiv bilo kojeg naroda niti bilo koje stranke. U ove protekle tri sedmice puno toga se dogodilo, ali ništa se nije promijenilo”, kazao je Schmidt na samom početku svoga obraćanja.


Potom je dodao:


“U tom periodu mi je dostavljena samo jedna kopija prijedloga Vlade, međutim taj prijedlog nije imao podršku oba potpredsjednika Vlade FBiH. Moramo naglasiti da sastav mora biti u skladu sa Ustavom. I prijedlog jeste takav. U međuvremenu nisam vidio ni zvaničan niti nezvaničan prijedlog. Osim toga, bilo je dosta aktivnosti i rasprava, ali nije napravljen napredak. Ono što mi vidimo na djelu je politički zastoj, a ne radi se o sukobu konstruktivnih naroda. Volja birača na izborima ne smije se ignorisati. To je suština demokratije, poštivanje volje građana. Iz tog razloga sam donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH. Ovom odlukom želim okončati postojeći zakon i omogućiti Predstavničkom domu da ispuni svoju ustavnu dužnost i glasa o imenovanju i izboru nove Vlade FBiH. Donio sam odluku jer nam Ustav ne daje kompeltan odgovor kada se nađemo u ovakvoj situaciji”, kazao je  Schmidt.Dodao je da poziva sve stranke da se pridruže pronalasku pravog rješenja.


“Da bi se u budućnosti spriječili slični zastoji pozivam sve stranke da se pridruže u najboljoj namjeri u pronalsku trajnog rješenja. Poštujući i ohrabrujući ovu inicijativu poziva se također Parlament da nastavi svoju inicijativu oko izmjene Ustava kako bi se spriječili budući zastoji.  Kao što smo u ovoj zemlji naučili ne možemo se uvijek osloniti na dobru volju pa sam iz toga razloga uveo zaštitni mehanizam. Ovaj sistemski mehanizam za prevazilaženje zastoja nastupit će samo ako Parlement ne postigne dogovor oko Ustavnog amandmana u roku od godinu dana”, kazao je. 


Zatim je kazao kako poziva i predstavnike civilnog društva, odnosno organizacije građanskog društva da i oni dostave svoje prijedloge.


“Ovdje se ne radi o o zadatku nekolicine političara, nego se radi o zadatku pred kojim se nalazi cijelo društvo. Daleko mi je draže da lokalni organi vlasti pronađu vlastitu rješenje, ali prevazilaženje postojećih zastoja i sužavanje prostora za nastanak ovakvih zastoja u budućnosti moraju ići jedno uz drugo. Odgovorni političari moraju po strani ostaviti svoje političke interese i zastupati interese Federacije BiH. Moja odluka stupa na snagu nakon objavljivanja na web stranici što će se desiti večeras”, pojasnio je.


Visoki predstavnih u BiH kazao je i kako njegova odluka uključuje i jedan kratki dio gdje se poziva Predstavnički dom da se krene sa glasanjem o Vladi FBiH.“Takvo glasanje nije moj posao, nego je to zadatak za izabrane zvaničnike. Dio tzv. trajnog rješenja za ovaj problem i jači integritet izbora. Vidjeli smo da su iznesene neke optužbe na račun predizbornih i postizbornih manipulacija. U cilju poboljšanja integriteta izbora izmijenio sam Krivične zakone kako bi uključio novo krivično djelo podmičivanje na izborima. Na osnovu ovakvih izmjena omogućava se efikasno sankcioniranje svih slučajeva pomdićivanja izabranih zvaničnika. To treba poslužiti kao upozorenje onima koji razmišljaju o zastraživanju kako bi ostvarili svoje političke ciljeve. Tu računam na podršku brojnih razumnih ljudi koji razumiju demokratiju. Cilj uvođenja ovih novih krivičnih djela je prevencija političke korupcije koja je glavni kamen spoticanja i uzrokuje ozbiljne štete. Već sam o tome ranije govorio”, istaknuo je.


Potom je dodao:


“Potrebno je učiniti još više kako bi se ojačao integritet izbora. Pozivam političke lidere da što prije počnu rješavati pitanje integriteta izborai da to učine na vrijeme uzimajući u obzir da uskoro dolaze izbori. U budućnosti ne bi smjeli imati izbore u ovoj zemlji gdje birači sumnjau da li su njihovi glasovi prebrojani kako treba.

Ili da se nalaze u situaciji gdje ih se zastrašuje i gdje im se onemogućava slobodno glasanje. Učinjeno je dosta i moramo nastaviti aktivnosti. To znači da moramo doći do organa vlasti koji će biti takvi da građani imaju koristi od Vlade koja radi u njihovo ime, bez obzira na njivou etnički pripadnost. Učinili smo sve kako bi građani bez obzira na etničku opredjeljenost mogli da se osjećaju sigurni u zemlji u kojoj žive. Ne smijemo zaboraviti i da EU čeka na BiH i čeka na njen doprinos”, zaključio je Schmidt.


Kompletnu odluku možete pročitati na linku ispod, a ona stupa na snagu objavljivanjem na stranici OHR-a.


Autor N1 BiH Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI