Subota, 18.05.2024.
  • Suad Balić
  • 09.08.2023.

Refik Lendo pisao Dudakoviću: Vi ste odbranili Krajinu i čast i ponos države

Refik Lendo pisao Dudakoviću: Vi ste odbranili Krajinu i čast i ponos države


Refik Lendo pisao Dudakoviću: Vi ste odbranili Krajinu i čast i ponos državePotpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo obratio se generalu Armije RBiH i komandantu Petog korpusa Atifu Dudakoviću te je poručio kako mu poruku šalje kao podršku i zahvalnost za sve ono što je uradio za Krajinu i Bosnu i Hercegovinu.


U pismu podrške, Lendo je rekao kako je Dudakoviću potrebna država za koju se borio.

“General je taj koji je organizovao i odbranio Bosansku Krajinu, odbranio narod, ponos i čast svih onih koji su stali u odbranu svoje domovine, države Bosne i Hercegovine. Generalu nije potrebna odbrana već država za koju se borio i za koju su mnogi dali svoje živote. Uvaženi komandante, u ovom pismu nema politike, ali ima patriotizma, ponosa i inata svih bosanskohercegovačkih patriota, od djeteta do najstarijeg tvog saborca. U ime njih, ja ti prenosim pozdrave, zahvalnost i priznanje”, rekao je Lendo.


Poručio je kako su građani Bosne i Hercegovine zbunjeni i zabrinuti za svoju sigurnost i postavljaju pitanje.


“Da li je moguće da jedna država kao sto je BiH ima takvog ministra sigurnosti? Ministar Nešić mora znati da je general Dudaković bio na čelu međunarodno priznate vojske, koja nije činila ratne zločine i genocid kao što je to radila VRS i čije rukovodstvo je presuđeno za genocid, UZP i masovne ratne zločine. Armija Republike BiH i general Dudaković branili su državu BiH od onih kojima pripada Nešić i čiju politiku je osudio cijeli svijet, to je razlika između nas, pripadnika Armije, i onih koji su presuđeni zločinci”, ističe Lendo.


Naglasio je kako je Dudaković hrabar, mudar i vrlo obrazovan vojnik.


“Njegove naredbe i odluke mogu poslužiti mnogim generacijama u vojnim školama i pravnim fakultetima kako se treba odnositi prema vlastitim i protivničkim snagama. Naš odnos prema borbi je bio častan i ispravan, odbranili smo državu u kojoj žive svi njeni narodi i građani pa i pomenuti ministar ‘sigurnosti’, koji na krajnje bezobrazan način spominje i kalja ugled našeg heroja, gazije i generala Dudakovića. Mi živimo u državi u kojoj pojedini ministri rade protiv te iste države, kaljaju njen ugled i pokušavaju od heroja odbrane BiH napraviti ratne zločince. Naša istina i pravda o našoj borbi za državu Bosnu i Hercegovinu neće prestati i neće je niko dovesti u pitanje”, rekao je Lendo.


Na kraju, poručio je kako su uz Dudakovića sve patriote.


“Uvaženi generale, s tobom i uz tebe su svi naši slavni korpusi, sve patriote naše jedine domovine Bosne i Hercegovine i nema tog ministra koji će nas uplašiti i skrenuti s pravog puta. U ime svih koji su branili Bosnu i Hercegovinu i koji vole svoju domovinu želimo ti dobro zdravlje i da ustraješ i u ovoj borbi”, zaključio je Refik Lendo.


Podsjetimo, u nedjelju je obilježena 28. godišnjica deblokade Bihaćkog okruga u kojoj je veliku ulogu upravo odigrao Peti korpus Armije RBiH. Tim povodom, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović sastao se sa Dudakovićem te je rekao kako mu odaje priznanje za ogroman doprinos u borbi za odbranu BiH tokom agresije.

IZVORklix.baPodijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI