Četvrtak, 18.07.2024.
  • Suad Balić
  • 15.03.2023.

Poučna priča iz Jordana: Plod dove mazluma

Poučna priča iz Jordana: Plod dove mazluma

Islam 

Poučna priča iz Jordana: Plod dove mazluma

 

Desilo se u Jordanu:Čovjek je umro i iza sebe ostavio mladu ženu i sina dojenče.Došao je amidža i ispoljio spremnost za usvajanjem i odgojem sina svoga brata, kao i za brigom o njegovom posjedu/imetku.Majka ovog djeteta je opunomoćila tog njegovog amidžu na pravo raspolaganja imovinom kao da je on vlasnik iste. Ali taj amidža je odmah rasprodao sve što posjeduje malehni sin njegova brata, uzeo je imetak i otputovao za Ameriku.Allah ga je tamo počastio dobrim poslom, potom je oženio neku Amerikanku s kojom je oformio porodicu i dobio djecu. Žena ga je pomogala pri investiranju imetka kojeg je imao, i to u oblasti prodaje auta od čega je postao milijarder. To u vremenu dok su u Jordanu udovica njegova brata i njen sin živjeli siromašno i tegobno. No Allah je nju počastio halal djetetom i dobročiniteljima koji će njena sina jetima školovati.


Amidža je odlučio da se sa svojom imetkom kog je 15 godina investirao u Americi vrati u Jordan. Kupio je veliku zemlju na kojoj je sagradio vilu u veoma razvijenoj oblasti koja se zove Ummu Uzejneh. Projekat je iznjedrio Internacionalnu kompaniju za prodaju auta o čijem se ugledu čulo širom svijeta. Sin njegova brata, koji je sada postao mladić, mu dolazi i traži od svog amidže dio imetka svoga oca. Amidža mu je rekao da on nema kod njega ništa, te ga je istjerao iz te vile uz prijetnju da se nikada više ne pojavi u tu kuću.


I tako se taj mladić sav skrhan i razočaran vratio svojoj majci. Amidža je uredio vilu najsavremenijom tehnologijom i opremio je najluksuznijim vrstama namještaja a potom je poslao poruku svojoj porodici da dođu iz Amerike u Jordan.


Na dan kada mu je porodica stigla u Jordan on je odlučio da sam ode i da ih dočeka na aerodromu.


Amidža, sav radostan zbog onoga što ih čeka od ugodnog života, je otišao sa svojim novim autom kako bi sa aerodroma doveo svoju ženu i svoju djecu. Na povratku s aerodroma prema kući desiće se teška saobraćajna nesreća u kojoj će stradati ta čitava porodica.


Ispostavilo se da je onaj mladić jetim jedini zakonski nasljednik svoga amidže… a nije znao da mu je Allah potčinio njegovog amidžu da mu tokom 15 godina investira i razvija njegov imetak. A onda se taj imetak sa svim svojim investicijama vrati svome pravom vlasniku.Možda je to plod dove mazluma između koje i Allaha nema zastora.Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Koje god tijelo izraste na haram, pa Vatra je njemu najpreča.”


senzor.baPodijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI