Petak, 14.06.2024.
  • Suad Balić
  • 14.04.2023.

Ovo je najljekovitiji začin na svijetu, uništava krvne ugruške, stanice raka…

Ovo je najljekovitiji začin na svijetu, uništava krvne ugruške, stanice raka…

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najljekovitiji začin na svijetu, uništava krvne ugruške, stanice raka…


Ovaj ste začin sigurno probali u kuhanom vinu, čajevima i medenjacima, a koristi ga se i kao miris za parfeme, no jeste li znali da ga mnogi smatraju najzdravijim i najljekovitijim začinom na svijetu? Riječ o klinčiču koji je vrlo aromatičan i okusom izuzetno jak. Spada i među najslavnije začine na svijetu no ovdje ćemo govoriti o njegovoj ljekovitosti obzirom da dokazano djeluje u borbi protiv upala, bolova i karcinoma.
Klinčić


Zdravstvene dobrobiti klinčića


Ovaj mali, ali vrlo močan začin sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.Konzumiranje klinčića je i prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha. U nekim zemljama stomatolozi rabe ulje klinčića za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog njegovog jakog antibakterijskog djelovanja. Ukoliko imate probleme sa zuboboljom jedan cijeli klinčić stavite na desni, što bliže bolnom području, odnosno zubu. Kožna membrana desni upija ulje iz njega te pruža trenutno olakšanje, no to će te i sami vrlo brzo primjetiti.


Klinčić ubija parazite i bakterije u probavnom traktu, a u primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve.Znanstveno je dokazano da je zbog svojih antioksidativnih svojstava klinčić među najzdravijim začinima na zemlji. Postoje i dokazi da neki spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici, a to je jedan  od najsnažnijih prirodnih uništavača krvnih ugrušaka. Znanstvenici iz Danske su otkrili da klinčić u uništavanju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je koriste za liječenje visokog tlaka i povišenog kolesterola u krvi.


Glavno eterično ulje u klinčiću je eugenol koji ubija preko 91 posto stanica tri vrste raka dojke, pokazalo je istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima, a nedavno provedena istraživanja potvrdila su njegovu učinkovitost u borbi protiv drugih vrsta karcinoma, točnije, prostate, pluća, grla i kože. Jedna od zemalja s najvećom potrošnjom klinčića na svijetu je Indija pa nije slučajno da je u toj zemlji stopa raka dojke za 75 posto niža nego u Europi i u Sjedinjenim Državama.Oprez


Međutim, trudnice i dojilje ne bi smjele koristiti klinčić te ga ne smijete koristiti dva tjedna prije bilo kakve operacije…piše portazdravogživota.com


Klinčić u kuhinji


Klinčić se uglavnom dodaje blagdanskim slasticama kao što su keksi, a neizostavan je dio kuhanog vina. Kod nas se uglavnom koristi u zimskim mjesecima dok je u Aziji dodatak mnogim jelima. Najbolje ga je koristiti cijelog jer tada duže zadržava svježinu i kvalitetu, a mljeveni klinčić treba potrošiti kroz par mjeseci jer brzo gubi na kvaliteti. Cijele pupoljke dodajte kada začinjavate meso ili su dio umaka, a u prahu ako se dodaje recimo smoothieju, zobenoj ili slasticama. Kod pripreme čaja ili kuhanog vina isto je najbolje dodati cijele klinčiće.


FOTO: Nikola WolfPodijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI