Petak, 22.09.2023.
  • Suad Balić
  • 11.09.2023.

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “U TROSTRUKOM OBRUČU” DR.FRANJE JURIĆA

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “U TROSTRUKOM OBRUČU” DR.FRANJE JURIĆA

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “U TROSTRUKOM OBRUČU” DR.FRANJE JURIĆA 


Ovogodišnje obilježavanje jedne od najvećih bitaka “BREZA 94” počelo je promocijom knjige u “U trostrukom obruču” autora dr. Franje Jurića u Centru za kulturu, sport i informisanje. Ovaj događaj okupio je brojne ljubitelje pisane riječi i znanstveno istraživačkog rada, ovoga puta, tematski vezanog za posljednji rat na prostorima BiH 1992.-1995.


Na samom početku promocije prisutne je ispred domaćina pozdravio načelnik općine Bužim Mersudin Nanić, zahvalio se autoru i promotorima što na ovaj način započinje bilježavanje Breze 94, te pozvao sve Bužimljanke i Bužimljane da prate ovogodišnji program obilježavanja jedne od najvećih bitaka i pobjeda 505-e Viteške brigade.


Jedan od promotora dr. Albin Muslić govoreći o sadržaju knjige posebno je naglasio:”U prvom dijelu  govori se o općim pretpostavkama i preduvijetima koji su prethodili samoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i napad na Bihać. U drugom dijelu se govori o trostrukom obruču u kojem se tada našao Bihać i Bihaćki Okrug, a u trećem dijelu riječ je o raznim izvještajima političkog i vojnog vrha Srpske vojske Krajine koji su tada u tom vremenu targetirali grad Bihać, kao tada slobodnu teritoriju BiH, a u sklopu svojih veliko-srpskih planova, koji su tada bili zacrtani i trebali da se realizuju. Knjiga broji  454 stranice. Opremljena je sa svim potrebnim elementima koje zaslužuje i  treba da ima jedno  naučno djelo“.


Promotor  mr.Jasmin Musić govorio je o značaju pisane riječi, te posebno naglasio kako je knjiga autora Franje Jurića puna originalnih dokumenata koji se po prvi put pojavljuju u javnosti i daju potpuno drugačiju i jasnu sliku šta se dešavalo na Okrugu Bihać u proteklom ratu.


Autor knjige, dr. sc. Franjo Jurić, srdačno se zahvalio svim dragim gostima koji su podržali promociju.- “Hvala svima koji su bili prisutni na promociji, kao i načelniku općine Bužim, gospodinu Mersudinu Naniću, na srdačnom gostoprimstvu.


U knjizi se nalazi 210 dokumenata. To su različiti izvještaji, naredbe Ministarstva odbrane tzv. Republike Srpske Krajine, Glavnoga štaba Srpske vojske Krajine, pa i vojske Republike Srpske, koji su koordinirano djelovali na ovaj prostor, ali isto tako dokumenata potčinjenih postrojbi obavještajnih službi, koji ne govore samo o vojnom aspektu, a on je vrlo bitan.  Govore i o onom drugom- civilnom, humanitarnom, i zaista, i meni je interesantno da vidim kako je to „druga strana“  vidjela  Okrug Bihać. Šta je planirala, šta je izvodila…? Okrug Bihać, to nikad ne smijemo zaboraviti, bio je 1201 dan u potpunoj blokadi, izolaciji. U vojničkom  smislu  bio je okružen sa šest korpusa, i kada gledamo sami odnos žive sile, bio je takav da  je u kontinuitetu na Okrug Bihać od 1992. do 1995. godine aktivno sudjelovalo u napadima na ovaj dio Bosne i Hercegovine između 30 i 45 hiljada vojnika. Kada je u pitanju tehnika, tu tek vidimo kakav je bio nesrazmjeran odnos, jedan naprema  deset, pa čak i jedan naprema 30. U ovom dokumentu možete vidjeti  gotovo svaki aspekt.


Autor je na kraju promocije izrazio svoju zahvalnost što je mogao predstaviti svoju knjigu u Bužimu, a posebno zbog činjenice da brojni dokumenti koji su objavljeni u ovoj knjizi govore upravo o Bužimu i njihovoj 505-oj brigadi.


Agan Skenderović




Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI