Ponedjeljak, 15.04.2024.
  • Suad Balić
  • 12.04.2023.

Nastavak političkog haosa: Ratni zločinac Fikret Abdić proglasio budžet

Nastavak političkog haosa: Ratni zločinac Fikret Abdić proglasio budžet


Nastavak političkog haosa: Ratni zločinac Fikret Abdić proglasio budžet

U obrazloženju Abdić navodi kako je, da bi se preduprijedila finansijska blokada u funkcionisanju lokalne uprave, iskoristio zakonsku mogućnost


Načelnik općine Velika Kladuša i ratni zločinac Fikret Abdić proglasio je budžet za ovu godinu, iako je krajem marta budžet usvojen od strane Općinskog vijeća te lokalne zajednice.


Time je nastavljena dihotomija u funkcionisanju lokalne vlasti, budući da Abdić ne priznaje odluke tog predstavničkog tijela i smatra ga nezakonitim. U obrazloženju Abdić navodi kako je, da bi se preduprijedila finansijska blokada u funkcionisanju lokalne uprave, iskoristio zakonsku mogućnost koja mu je na raspolaganju.


Abdić: Rukovodstvo nelegalno izabrano

– Kako bi se izbjegla totalna blokada organa uprave, a u skladu sa ovlaštenjem koje proizlazi iz općinskog statuta, da, ukoliko Općinsko vijeće ne donese budžet do 31. marta kalendarske godine, općinski načelnik proglašava budžet koji stupa na snagu objavljivanjem u “Službenom glasniku”, koristim ovu zakonsku mogućnost – navodi se u obrazloženju.


Također, Abdić objašnjava i razloge zbog kojih je, kako smatra, trenutno rukovodstvo Općinskog vijeća Velika Kladuša nelegalno izabrano, a time su i protivzakonite odluke koje donosi, pa i ona o usvajanju općinskog budžeta.


Podsjećamo da je krajem marta Općinsko vijeće na svojoj hitnoj sjednici usvojilo godišnji budžet u iznosu od 22,4 milion maraka, a zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Laburističke stranke, čiji je osnivač Abdić. Zanimljivo je kako je sjednica održana u hodniku ispred sale u kojoj se održavaju zasjedanja ovog predstavničkog tijela, a sala je po Abdićevom nalogu bila zaključana.


Za usvajanje budžeta glasalo je 15 vijećnika iz parlamentarne većine koju čine Stranka demokratske akcije, Narodni evropski savez, Socijaldemokratska partija, Demokratska narodna zajednica i klub dva nezavisna vijećnika.


“Neformalna grupa vijećnika”

– Sve odluke Općinskog vijeća su usvojene i donesene u skladu sa zakonom i pozivamo općinskog načelnika da ih poštuje – kazala je Bisenija Mušedinović, predsjedavajuća Vijeća.


Međutim, Abdić je poručio kako neće poštovati niti izvršavati odluke koje donosi, kako on smatra, neformalna grupa vijećnika mimo Statuta i drugih važećih akata. Poslije niza krivičnih prijava koje su u proteklom periodu podnijele obe strane ukazujući na nezakonitosti, u slučaj se uključilo i Tužilaštvo USK koje provodi istragu.


Velika je nepoznanica kako će se razriješiti aktuelna politička kriza u Velikoj Kladuši niti čije su oduke u skladu sa važećim zakonskim propisima.


Kriza je započela krajem januara ove godine, kada su do tada vladajući laburisti otišli u opoziciju, a parlamentarnu većinu formirala pomenuta koalicija.Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI