Petak, 14.06.2024.
  • Suad Balić
  • 19.09.2023.

Nacionalni park Una obara sve rekorde posjećenosti

Nacionalni park Una obara sve rekorde posjećenosti


Nacionalni park Una obara sve rekorde posjećenosti


Naša zvijezda turizma NP Una  pozitivan je primjer uspješnosti.Osim što je evidentirano više od 137. 000 posjeta, već je realizirano i oko 80 posto planiranih programskih aktivnosti. Realizirane su brojne aktivnosti na jačanju kapaciteta, kako opremanju, tako i edukaciji uposlenika. Ozbiljno se pristupilo izradi planskih dokumenata, kao i realizaciji nekoliko važnih projekata za samo zaštićeno područje.


"Do kraja novembra trebale bi biti završene sve aktivnosti oko realizacije projekta Una Valens, odnosno nabavke mobilnih štandova koju financira donator UNDP. Osigurali smo i sredstva za izradu projektne dokumentacije za konzervaciju i zaštitu srednjovjekovnog grada Ostrovica iznad Kulen Vakufa. U završnoj fazi je i projekat istraživanja gljiva u zaštićenom području. Inače, u ovih 12 godina realizirali smo više od 40 projekata koji su vezani za zaštitu i očuvanje prirode, kao i naučno - istraživačke radove. Mnogo je urađeno i kada su u pitanju infrastrukturni projekti, a nadam se da ćemo u narednom periodu upravo u tom segmentu imati još značajniju podršku gradske i kantonalne vlasti", riječi su direktora Javnog preduzeća "Nacionalni park Una", Amarilda Mulića.


Direktor NP Una Amarildo Mulić učesnik je prvog Centralna Business Foruma 2023 koji je osmišljen s ciljem promocije BiH kao investicijske destinacije, te predstavljanja mogućnosti za ulaganja i privlačenja stranih investicija.


CBF se organizuje pod motom “INVESTIRAJ U BIH”, a učesnici panela, okruglih stolova i bilateralnih razgovora su eminentni stručnjaci iz regiona i BiH.


Federalnaba

Alma JusubašićPodijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI