Petak, 14.06.2024.
  • Suad Balić
  • 21.08.2023.

Na petom izdanju filmskog festivala ‘''Avant&Una’', od 19. do 24. augusta u Bihaću, biće prikazano šest igranih dugometražnih filmova.

Na petom izdanju filmskog festivala ‘''Avant&Una’', od 19. do 24. augusta u Bihaću, biće prikazano šest igranih dugometražnih filmova.

Na petom izdanju filmskog festivala ‘’Avant&Una’’, od 19. do 24. augusta u Bihaću, biće prikazano šest igranih dugometražnih filmova.

 Umjetnički selektori filmskog festivala “Avant&Una” izabrali su sljedeće filmove u kategoriji dugometražni igranih filmova:


Film ‘’Umri prije smrti’’Ahmeda Imamovića svečano otvara ovogodišnju filmsku priču u Bihaću. Film prikazuje uspješnog doktora koji saznaje da boluje od neizlječive bolesti, te kreće na put. Put na kojem će se pokušati obračunati s greškama iz svoje prošlosti i popraviti ih.U crnohumornom procesu organizovanja vlastite sahrane prisiljen je suočiti se s posljedicama svojih postupaka.Priča o potrebi čovjeka da preispita svoja djela i postupke dok je živ. Podukciju potpisuje Samir Smajić, a u filmu glume: Adnan Hasković, Mona Muratović, Aida Bukva, Almir Kurt, Milan Pavlović, Miki Trifunov, Minka Muftić, kao i Rade Šerbedžija.


Ahmed Imamović rođen je u Sarajevu, gdje završava režiju na Akademiji scenskih umjetnosti. Režirao je film o Prvom Sarajevo Film Festivalu 1995., učestvovao je u produkciji filma Ademira Kenovića Savršeni krug i u filmu Michaela WinterbottomaDobrodošli u Sarajevo. Imamović je kao svoj diplomski film režirao kratki film 10 MINUTA koji je osvojio Nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film 2002. godine, Nagradu za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu, kao i druge nagrade.


Una Gunjak, dobitnica nagrade Evropske filmske Akademije za kratki film “Kokoška”, ove godine ima gala premijeru na Sarajevo Film Festivalu sa filmom ‘’Ekskurzija’’ koji će također biti prikazan i na Avantura film festivalu. Ekskurzija je priča o tinejdžerici Iman koja privlači pažnju starijeg dečka, dok se njen razred sprema za ekskurziju povodom završetka osnovne škole. Nakon što se poslije igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, djevojka se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli. Produkciju potpisuju Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (pro.ba, BiH) u koprodukciji sa Jelenom Mitrović (Baš Čelik), Sinišom Juričićem (Nukleus Film, Hr) Garyjem Cranerom iz Mer filma (Norveška) i Francoisom Morissetom iz Salauda Morisseta (Francuska).


Una Gunjak je scenaristica, režiserka i montažerka rođena u Sarajevu. Studirala je prvo u Italiji, a zatim i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je magistrirala filmsku montažu na Nacionalnoj školi za film i televiziju (National Film and TV School). Njen nagrađivani film ‘’Kokoška’’ je prikazivan na 270 festivala širom svijeta, osvojivši više od 70 nagrada.


Na veliko platno nam iz Makedonije dolazi Kajmak, crna komedija Milče Mančevskog koja prati živote dva para koja idu u zečju rupu nekonvencionalnih erotskih veza, respektabilnih na početku, sretnih na kraju.Ispod svog istraživanja vječne potrage za ljubavlju, Kajmak se bavi mračnijim društvenim pitanjima – surogat roditeljstvom, nevjerstvom, ulogom žene u porodici i društvu, trgovinom ljudima i seksualnim slobodama.Producentica filma je Jane Kortoshev (Banana Film), danski koproducent je Meta Louis Foldager Sorensen, producent "Antikrista" i "Melankolije" Larsa von Triera, a holandski koproducenti su Isabella Depeveg i Els Vanderworth.


Glume : Kamka Tocinovski, Sara Klimoska, Aleksandar Mikić, Ana Stojanovska, Simona Spirovska, Petar Mirčevski, Filip Trajković, Saska Dimitrovska, Laze Manaskovski, Jasmina Vasileva, Dejan Kulidzevski, E, Ana Dimitrova, Nikola Risteski, Angela Dimitrova, Sonja Mihajlova, Aleksandra Peševska, Gjorgji Jolevski, Ljiljana Bogojević, Sara Stanić i drugi.


Milčo Mačevski je scenarista i režiser igranih filmova Prije kiše (1994), Prah (2001), Sjene (2007) i Majke (2011). Film Prije kiše nominovan je za Oskara i dobitnik je trideset nagrada, uključujući i nagradu Zlatni lav za najbolji film za najbolji film u Veneciji, Independent Spirit, FIPRESCI, UNESCO, nagradu za najbolji film godine u Argentini, Italiji, Švedskoj, Turskoj, i brojne druge nagrade na festivalima u Austriji, Belgiji, Brazilu, Poljskoj, Portoriku, Rusiji. Film Prije kiše New York Times uvrstio je na listu 1000 najboljih filmova svih vremena.


Film koji je otvorio 70.izdanje Pula Film Festivala‘’HOTEL PULA’’ dolazi nam u Bihać. Priča o Mahiru, izbjeglici iz Bosne koji već nekoliko godina živi u Puli, u hotelu koji nosi ime grada.Godina je 1995.i njegovi dani jednolični su i prazni, a prošlost nepoznata. Jedne tople noći početkom ljeta, Mahir na plaži nedaleko od hotela prvi put ugleda Unu, mladu Puljanku. Taj iznenadni susret pobudit će u njemu nadu, dok ga ne sustigne prošlost.Režiser: Andrej Korovljev, producentica: Dijana Cetina Mlađenović, scenarist: Ivan Turković Krnjak, direktor fotografije: Stanko Herceg. Glavne uloge tumače Ermin Bravo i Nika Grbelja.


Andrej Korovljev (1970.), Londonu je završio film i televiziju pri Sveučilištu Westminster. Nakon studija vraća se u Hrvatsku gdje se počinje profesionalno baviti režijom.Glavna domena njegovog redateljskog angažmana postaje komercijalni i namjenski film i video. Režirao je stotine reklama na nacionalnoj razini i međunarodno za mnoge istaknute klijente. Član je Društva hrvatskih filmskih redatelja.


Napeti i šokantni erotski triler ‘’Escort’’ nedavno preminulog režisera Lukasa Nole, prati priču biznismena čiji se život urušava nakon što mu u hotelskoj sobi premine prostitutka. Film je ove godine imao premijerunafilmskom festivalu u Puli. Ovo je posljednji Lukasov film o potrazi za slobodom u svijetu u kojem je ona samo iluzija i film će biti prikazan u okviru takmičarskog programa igranih dugometražnih filmova. Lukas Nola potpisuje produkciju, direktor fotografije je Frane Pamić, scenograf Ivan Veljača. U filmu glume Živko Anočić, Hrvojka Begović, Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Igor Kovač i Hrvoje Barišić, a glume još Lena Medar, Barbara Nola, Matija Čigir, Paško Vukasović, Fatmir Spahiu, Dukagjin Podrimaj, Ilir Prapashtica, Fiona Gllavica, Iva Babić, Lana Meniga, Dajana Čuljak, Filip Šovagović i mnogi drugi.


Lukas Nola je rođen 1964.godine u Zagrebu. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti te historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao 2003. godine filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je radio kao vanredni profesor. Za igrani film “Svaki put kad se rastajemo” u Puli je 1994. godine dobio Zlatnu arenu za scenarij, a za film “Nebo, sateliti” je 2000. godine dobio Zlatnu arenu za režiju te za film “Sami” 2001. godine Posebnu Zlatnu arenu. Lukas Nola objavio je i knjigu “Bilo je dobro, bilo je toplo”.Preminuo je 2022.godine nakon teške bolesti.


Dugometražni igrani film „Sirin“, koji je režirao crnogorski režiser Senad Šahmanovića, ove godine će imati svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu. Film prati Natali, parišku advokaticu, koja se nakon dvadeset godina u inostranstvu vraća u Crnu Goru da osigura ispunjenje testamenta klijentkinje. Ovaj neobični slučaj nasljedstva polako prerasta u istragu o Natalinoj prošlosti i samoj sebi. U pisanju scenarija pored Senada Šahmanovića, učestvovao je i Klaudije Botino, autor fotografije je Aleksandar Jakonić, a montažu potpisuje Tomislav Pavlić.


Senad Šahmanović završio je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, magistarske studije upisao je u Sarajevu na Akademiji scenskih umjetnosti. Najveći uspjeh postiže sa filmom „Umir krvi“ koji je prikazan na preko 50 međunarodnih festivala širom svijeta , koji je osvojio brojna međunarodna priznanja od kojih se ističe Grand Pri na prestižnom festivalu u Drami – Grčka. Nakon toga slijede nagrade na festivalima u Banja Luci, Skoplju i Prištini. Od 2015.godine zaposlen je na poziciji reditelja u RTCG, gdje je realizovao nekoliko igrano-dokumentarnih formi, uključujući dva igrano-dokumentarna serijala.


Umjetnički selektori festivala ističu da kako je ovogodišnja selekcija dugometražnih igranih filmova bila izuzetno uspješna: dva filma su svoje premijere imale na nedavno održanom Pulskom festival, dok svi ostali imaju svoje svjetske ili bh. premijere na predstojećem SFF-u.


Filmski festival u Bihaću “Avant&Una” ima takimičarski karakter i filmovi koji će prikazavati na njemu  konkruriraju za više nagrada, uključujući i Grand Prix “Unska sirena”.Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI