Četvrtak, 18.07.2024.
  • Suad Balić
  • 05.08.2023.

Milanović: ''Bihać bi bio nova Srebrenica da nije bilo Hrvatske''

Milanović: ''Bihać bi bio nova Srebrenica da nije bilo Hrvatske''


Milanović: ‘Bihać bi bio nova Srebrenica da nije bilo Hrvatske’


Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović držao je govor na obilježavanju 28. godina od vojne akcije ‘Oluja’.


Niti ovo izlaganje nije moglo da prođe bez spominjanja Bosne i Hercegovine. Tako je Milanović, u dijelu svog govora, pohvalio djelovanje hrvatske vojske u i oko Bihaća.


“Hrvatska vojska je omogućila i mir u BiH. To treba ponavljati svake sedmice. Hrvatska vojska je spasila Bihać sudbine Srebrenice, možda.


Makar Bihać je velik grad i teško da bi se takav pokolj s elementima genocida i mogao ponoviti, ali BiH, odnosno vojsku bosanskih Srba, Mladića, Karadžića, nisu porazili saveznički bombarderi. Sedmicama su ih zasipali. Ključne udarce zadala je Hrvatska vojska”, rekao je Milanović, piše Dnevnik.hr.


Podsjetimo, dok se u hrvatskom gradu Kninu obilježavala proslava ove akcije, u bosanskohercegovačkom gradu Prijedoru je održano obilježavanje godišnjice, kako se navodi, ‘progona Srba iz Hrvatske’.


I mi smo dali značajan doprinos. Hrvatska nije oslobodila ni djelić naše teritorije, bili smo na granici s Hrvatskom. Kada je počela Oluja, mi smo već ujutro 5. avgusta 1995. bili u koordinaciji s hrvatskom vojskom gdje smo oslobodili pojas koji ide prema nama. Takozvana vojska SAO Krajine je vršila napade na naš teritorij. Naravno da nismo mogli oslobađati Hrvatsku u cijelosti, ali najbliža nam je teritorija bila do Karlovca. U samoj operaciji smo dali učešće i ovaj pojas prema nama, 20-tak kilometara u dubini u teritoriju Hrvatske smo mi oslobodili, Pltivice, Rakovicu… – kazao nam je Abdić.


Dodaje da je Armija RBiH u toj deblokadi koju je radila hrvatska vojska dala veliki doprinos.


Prirodno je da se mi deblokiramo ako oni oslobode svoju teritoriju. To nisu radili zbog nas nego zbog svojih potreba. Bili smo blokirani sa okupacijom teritorije Hrvatske, a ne što je naša teritorija bila blokirana. Ponavljam, bili smo na granici s Hrvatskom – pojasnio je Abdić.

IZVORtitox.netPodijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI