Petak, 03.05.2024.
  • Suad Balić
  • 30.03.2023.

Hanume se Une:''KLJUKUŠA''

Hanume se Une:''KLJUKUŠA''

KLJUKUŠA

Kljukuša je jelo za svako doba dana i sve prilike.  Za ručak ili užinu, no sasvim solidno prolazi i na gladan želudac za večeru pa i kasni doručak.


Na početku, valja razlučiti da se u Krajini kljukuša "pravi", ona se ne priprema.


Postoje dvije vrste kljukuše: sa sirom i s mesom.


Za pravi okus, kljukuša sa sirom trebala bi se obavezno  jesti sa crvenim ili bijelim lukom, zavisno od "snage želuca".


Kljukuša sa mesom ili kvrguša

Kvrguša se pravila kada se obavljao neki fizički rad, pa je bio potreban neki moćan i hranjiv obrok da bi se posao završio do kraja. 

Kvrguša se pravila  i za goste, rodbinu, ali i u situacijama kada se porodica odlučivala počastiti poštenim i zasluženim obrokom.


Pravilo je- kljukuša se jede iz tepsije  


 Kljukuša je premasna i deblja bez sumnje,  isto tako  je veoma zdrava i jača organizam.

 I to je prednost kljukuše, jer obje tvrdnje mogu biti tačne, ali i pogrešne.



Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI