Subota, 20.04.2024.
  • Suad Balić
  • 31.03.2023.

Hanume sa Une:''Hošaf i kisela masnica''

Hanume sa Une:''Hošaf i kisela masnica''

Hanume sa Une 

Mnoge nas kad se sjetimo sehura kad smo bili djeca, sjetimo se i kisele masnice. 

Zašto se tako zove možda zbog tjesta u koje se stavlja germa,

Potkuha se brašno, mlaka voda, malo ulja, malo germe i pusti se da tjesto nadođe. 

Razvija se kao masnica, samo malo deblja namasti se uljem maslacem vrhnjem kako ko voli

Slaže se kao masnica krajiška

U današnje vrijeme domacice prave rolane, kao i ružice, al ta  nije kao  sto je bila od moje nane rahmetli koja se sva rasipala. 

HOŠAF - kompot od sušenog voća (jabuke, šljive i kruške karamut, stara autohtona sorta), neizostavan je u mjesecu Ramazanu!

 Svaka bosanska kuća je imala svoj hošaf, kojeg je sušila i pripremala! Poseban na svakoj sofri. 

Miris i okus hošafa podsjeća na majkinu sofru! 

Kombinacija kisele masnice i hošafa je bila sehurska hrana

 

Nema više nanine kisele  masnice 

Nema ni majkinog hošafa 

Al imaju uspomene i lijepa sjećanja na naše djetinstvo

Sjetimo se u dovi  u ovim lijepim mubarek danima svih nasih nana, majki i zahvalimo dragom Bogu na svemu onom sto smo od njih naslijedili


Preporuka za iftar, sehur

Hošaf i kisela masnica



Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI