Hanume sa Une
Mnoge nas kad se sjetimo sehura kad smo bili djeca, sjetimo se i kisele masnice.
Zašto se tako zove možda zbog tjesta u koje se stavlja germa,
Potkuha se brašno, mlaka voda, malo ulja, malo germe i pusti se da tjesto nadođe.
Razvija se kao masnica, samo malo deblja namasti se uljem maslacem vrhnjem kako ko voli
Slaže se kao masnica krajiška
U današnje vrijeme domacice prave rolane, kao i ružice, al ta nije kao sto je bila od moje nane rahmetli koja se sva rasipala.
HOŠAF - kompot od sušenog voća (jabuke, šljive i kruške karamut, stara autohtona sorta), neizostavan je u mjesecu Ramazanu!
Svaka bosanska kuća je imala svoj hošaf, kojeg je sušila i pripremala! Poseban na svakoj sofri.
Miris i okus hošafa podsjeća na majkinu sofru!
Kombinacija kisele masnice i hošafa je bila sehurska hrana
Nema više nanine kisele masnice
Nema ni majkinog hošafa
Al imaju uspomene i lijepa sjećanja na naše djetinstvo
Sjetimo se u dovi u ovim lijepim mubarek danima svih nasih nana, majki i zahvalimo dragom Bogu na svemu onom sto smo od njih naslijedili
Preporuka za iftar, sehur
Hošaf i kisela masnica