Petak, 22.09.2023.
  • Suad Balić
  • 21.08.2023.

ČETVRTI DAN BIHAĆ AVANTURA FILM FESTIVALA

ČETVRTI DAN BIHAĆ AVANTURA FILM FESTIVALA

ČETVRTI DAN BIHAĆ AVANTURA FILM FESTIVALA


Na današnjoj konferenciji za novinare govorilo se o jučer prikazanom igranom filmu Sirin, te dokumentarcima "Jagorida" i "Petrinja" koji su u programu četvrtog festivalskog dana.


Crnogorski režiser filma "Sirin" Senad Šahmanović prvi je put u Bihaću, a posebno mu zadovoljstvo predstavlja što je povod učešće na filmskom festivalu.


"Zaista sam sretan što sam ovdje i što sam dio festivalskog tima. Svi smo ponosni zato što je film nakon prikazivanja u Sarajevu, odmah pozvan i ovdje. Želio sam osjetiti reakciju publike na film, koji smo radili skoro pet godina", kazao je Šahmanović.


Autor kratkog dokumentarnog filma "Jagorida" Nebojša Ilić također će ponijeti lijepe uspomene iz grada na Uni.


"Zahvala organizatorima na prilici, jer je ovo za mene jedno novo prelijepo iskustvo, naročito kada je u pitanju rijeka Una. Što se tiče kratkog filma Jagorida, to je priča o neubranom grozdu kao simbolu spasa "Balkanske Toskane", odnosno juga Srbije gdje je nekada bila jedna od najvećih vinarija Jugoslavije", naveo je Ilić.


Ovogodišnji gost bihaćkog filmskog festivala je i uvaženi hrvatski režiser Branko Schmidt, koji danas od 19 sati publici predstavlja dokumentarac "Petrinja".


"Oduševljen sam gradom, ljudima, a naročito jedinstvenom rijekom. Čini mi se da je ovo festival prijateljstva, s obzirom da sam tu sreo prijatelje, koje nisam vidio dvadesetak godina. U filmu Petrinja prikazujemo nesalomivi duh ovog grada, ni nakon rata, ni nakon posljednjeg razornog potresa", izjavio je Schmidt.


Večeras će na Bihać Avantura Film Festivalu biti prikazan i igrani film "Umri prije smrti" Ahmeda Imamovića.

Radio BihaćPodijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI