Ponedjeljak, 15.04.2024.
  • Suad Balić
  • 19.04.2023.

Bosanski Petrovac: Učenici različitih religija zajedno iftarili, a ranije obilježili Uskrs i Vaskrs

Bosanski Petrovac: Učenici različitih religija zajedno iftarili, a ranije obilježili Uskrs i Vaskrs

Bosanski Petrovac: Učenici različitih religija zajedno iftarili, a ranije obilježili Uskrs i VaskrsHristos Vaskrse! Ramazan Šerif Mubarek Olsun! Ovi natpisi jedan do drugog, u istoj ulici, u Bosnaskom Petrovcu istaknuti su kao čestitka pravoslavcima, ali i muslimanima. Vijeće mladih Bosanski Petrovac obilježilo je Uskrs i Vaskrs farbanjem i dijeljenjem jaja, a za Bajram će praviti baklave te njima počastiti sugrađane. Večeras su organizovali i zajednički iftar.


Zajednički iftar organizovan je u okviru projekta ‘Udruženi za bolje društvo’.“Spomenuti projekat implementiramo s ciljem povezivanja civilnog društva i jačanja kohezije u našoj zajednici. Cilj nam je organizirati edukacije o religijskoj raznolikosti, zajedničko obilježavanje tri praznika, organizacija veteranskog dijaloga i provedba najmanje pet lokalnih inicijativa u zajednici”, rekao je Adnan Družić iz Vijeća mladih Bosanski Petrovac.


“Što se tiče samih praznika, prvi put zajedno proslavljamo ovako da smo svi zajedno. Ali često kada dođe dijaspora svi zajedno slavimo i bude zanimljivo”, rekao je Dragoljub, a njegova najbolja drugarica Nejla dodaje: “Mi definitivno prevazilazimo različitosti. Ja ne znam jesam li ikada pomislila da li je Dragoljub pravoslavac, katolik ili musliman. Družimo se odmalena i nemamo prepreke u Bosanskom Petrovcu, što je prednost ove male sredine kod nas.”


n1/pressPodijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI