Subota, 24.02.2024.
  • Suad Balić
  • 18.05.2023.

Alarmantna situacija u bihaćkom naselju Pokoj

Alarmantna situacija u bihaćkom naselju Pokoj

POPLAVE


Alarmantna situacija u bihaćkom naselju Pokoj

Više od 50 objekata je pod vodom


Najgore je stanje na području bihaćkog naselja Pokoj.Na sjednici Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća sinoć je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Bihaća. Današnje aktivnosti se odnose uglavnom na intervencije na terenu kada je riječ o dopremanju vode i hrane ugroženom stanovništvu. Ima i slučajeva gdje je potrebno evakuirati ljude i tu je angažiran veći broj čamaca.Najgore je stanje na području bihaćkog naselja Pokoj, gdje je voda gotovo prekinula putnu komunikaciju s gradom, poplavljeno je mnogo objekata, a od sinoć mještani ove mjesne zajednice nemaju električne energije.


- Više od 50 objekata je pod vodom. Radi se o kućama i pomoćnim objektima. Ono što nas je najteže pogodilo jeste nestanak električne energije i već smo 15 sati bez struje, a procjene su da je nećemo imati narednih nekoliko dana, što nam predstavlja veliki problem. Poseban problem su nam stariji mještani koji imaju peći za grijanje a koje su pod vodom, te zbog toga sada nemaju grijanja. Imamo slučajeva gdje je potrebno dostaviti hljeb, vodu za piće i lijekove jer ne mogu izaći iz objekata zbog vode. Veliki dio naselja je blokiran i putna komunikacija je otežana – kaže Amir Korčić, predsjednik Mjesne zajednice Pokoj.


Mještani se žale na nedostatak pumpi za ispumpavanje vode koja im prodire u kuće. Nekima su poplavljena vozila, a vodena bujica prijeti da prodre u stambene objekte. Materijalna šteta koja je nastala uslijed poplava bit će poznata kada se cijelokupna situacija smiri i stanje stabilizuje.


Otvorena je putna komunikacija između naselja Kulen Vakuf i Martin Brod, a još je zatvorena putna komunikacija prema naselju Klisa.Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI