Petak, 14.06.2024.
  • Suad Balić
  • 17.07.2023.

Ahmet lbukić:''Zdravstvo na Unsko sanskom kantonu je problem broj jedan"

Ahmet lbukić:''Zdravstvo na Unsko sanskom kantonu je problem broj jedan

Zdravstvo na Unsko sanskom kantonu je problem broj jedan.


 To se tiče. svih nas. Bihać je trebao imati centar za srce.


Transplantacije,koronografija stentovi su se trebali odavno raditi u Bihaću. Mnoge komplikovane operacije su rađene u Bihaćkoj bolnici u ratu a sada smo spali da vrlo često ne radi magnetna rezonanca,gastroskop,ultra zvuk a da ne kazem da nemamo ni endoskopski aparat RCP bez koga je nemoguće izvaditi kamen iz zuči ako se uglavi u žučni kanal i neminovno dolazi do žutice kasnije do sepse. 


Znači nijedan vam hirurg u tom učaju nemože pomoći. Pa silni nedostatak pumologa samo jedan na kantonu,fizijatar svega par a do termina za pregled se čeka više mjeseci. Znači pod hitno zaposliti što više zdravstvenih radnika,nabaviti više

Medicinskih aparata,obučiti ljude,formirati ekipu koja će održavati i popravljati ppkvarene aparate. A možda naj važnija stavka odbojiti politiku i zdravstvo. Ako si doktor medicine nemožeš biti i političar.


 Budi privatni doktor zarađuj milione a li zato nema mješanja u rad i politiku bolnice.Ili radi kao doktor u bolnici uz dobru platu ali zato nema privatnog rada niti rada u politici.

U protivnom zamrzni diplomu dok si politički aktivan.U upravnim odborima bolnica treba da budu stručni zdravstveni radnici kao i u timovima za nabavku medicinske opreme stručno medicinsko nestranačko osoblje. 

U protivnom čekaćemo dugo vremena termine za pregled,vađenje nalaza.Nastaviće se odlazam mladih doktora i.medicinskog osoblja što može imati nesagledive posljedice za zdravlje i liječenje svih populacija na Unsko sanskom kantonu.


Ahmet lbukić AmyPodijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI