Nedjelja, 10.12.2023.
  • Suad Balić
  • 21.03.2023.

POVEĆANJE MIROVINA U FEDERACIJI BIH Evo za koliko točno ''idu gore'' od 15. aprila

POVEĆANJE MIROVINA U FEDERACIJI BIH Evo za koliko točno ''idu gore'' od 15. aprila

REDOVNO USKLAĐIVANJE

POVEĆANJE MIROVINA U FEDERACIJI BIH Evo za koliko točno "idu gore" od 15. aprila

  


Prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, 15. aprila će uslijediti redovno usklađivanje mirovina u Federaciji.


Kako  je rečeno za Faktor u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje, povećanje mirovina se može očekivati za oko četiri posto.


"Očekujemo 4,5 posto"


Pojašnjavaju kako je tih četiri posto i ranije povećanje od 11,1 posto ukupno 15 posto, a ne kako su se pojavile u javnosti informacije da će se mirovine u travnju povećati za 15 posto.


"U travnju se očekuje povećanje mirovina za oko četiri posto. Ranijih 11,1 posto povećanja u veljači i oko četiri posto u travnja je nekih 15 posto povećanje, točnije redovno usklađivanje u ovoj godini", kazali su u Zavodu PIO FBiH umirovljenici očekuju da se u aprilu penzije povećaju za 4,5 posto.


"Ne odustajemo od toga jer nam je tako obećano, u suprotnom zna se kako ćemo mi raditi. Oni (Vlada Federacije BiH) su 11,1 posto dali u siječnju i rekli da očekujemo još 4,5 posto. Također, šestog i sedmog mjeseca ćemo tražiti izvanredno povećanje mirovina", govori Trakić.


Naglašava kako će razlika povećanja mirovina u travnju biti isplaćena od siječnja.


Primjera radi, 4,5 posto od 495 KM, koliko iznosi najniža mirovina, je 22 KM. Te 22 KM će biti isplaćene od siječnja do travnja.


Trakić kaže kako su političarima, državnim službenicima plaće povećane, da nikada više nije bilo novca u Bosni, a da umirovljenicima nisu nikada gore živjeli.


Galopirajuća inflacija


"Na Skupštini koju smo imali u Kaknju rekao sam prisutnima da 2018. godine, kada se usvajao Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju, najniže mirovine su iznosile 321 KM, a sada su 495 KM. Na moju konstataciju da je tada najniža mirovina bila veća nego danas svi su gledali s upitnikom. Objasnio sam im da uzmu koliko je tada bio litar ulja, kilogram šećera, režijski troškovi, lijekovi, što su mogli uzeti za 321 KM tada i što mogu sada za 495 KM. Znači, dozvoljena je u Bosni i Hercegovini galopirajuća inflacija. Sada nam obećavaju i pišu da je zaustavljena. Gdje? Kada god uđem u tržne centre, cijene su različite i sve su veće", kaže Trakić.


Hercegovina.infoPodijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI