Ponedjeljak, 29.05.2023.
  • Suad Balić
  • 20.03.2023.

Obilježena 30. godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca

Obilježena 30. godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca

Obilježena 30. godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca 


U bihaćkoj mjesnoj zajendici Ružica danas je u organizaciji Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja Bihaća, obilježena 30. godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih suboraca Mustafe Zulića, Fahrudina Mehtića i Amira Redžića.  I ove godine veliki broj mještana Vinice, porodice poginulih, članovi boračkih udruženja i učenici prisjetili su se dešavanja ratne 1993. godine i operacija i bitaka na Grabeškom platou koje su odredile daljni tok odbrane Bihaća i Bihaćkog okruga.


O ratnom putu komandanta Saliha Dizdarića i njegovih saboraca prisutnima su govorili su ratni komandan Hamdija Abdić, Esad Bašagić, ministar za pitanje boraca i RVI USK-a i saborac Mirsad Litrić, koji je kazao da kod komandanta Saliha i njegovih boraca nije bilo dileme oko borbe protiv neprijatelja koji je imao namjeru da počini strašne zločine nad bošnjačkim narodom.


Godišnjici obilježavanja pogibija Saliha i njegovih saboraca prisustvovao je i bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić koji ističe da je narod Bihaćkog okruga imao i ima hrabre borce koji su najbolji sinovi naše domovine i stoga svi zajedno moramo poštovati njihovu žrtvu i ne zaboraviti kako su branili i odbranili državu BiH, ali i čast i ugled patriota koji su se za nju borili.


Salih Dizdarić dobitnik je dva najviša ratna priznanja, značke Zlatni ljiljan i ordena Zlatni grb s mačevima. Bio je jedan od osnivača Patriotske lige i rezervnog sastava policije, a kasnije kao komandant čete u Trećem bataljonu 502. Viteške brigade, pokazao je vojničko umijeće i taktiku zbog kojih je ostvareno nekoliko značajnih ratnih podviga.

Obilježavanju 30. godišnjice pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca prisustvovali su i učenici OŠ Prekounje. Pored polaganja cvijeća na mjestu pogibije, članovi porodice poginulih boraca, te brojne delegacije položile su cvijeće na šehidsko spomen obilježje u Vinici i Ružici  i mezarluk komandanta Saliha Dizdarića.Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI