Ponedjeljak, 29.05.2023.
  • Suad Balić
  • 17.04.2023.

Lejletul-kadr: Muslimani će večeras obilježiti ‘najodabraniju noć u godini’

Lejletul-kadr: Muslimani će večeras obilježiti ‘najodabraniju noć u godini’

Lejletul-kadr: Muslimani će večeras obilježiti ‘najodabraniju noć u godini’Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vrijedniju od hiljadu mjeseci.


Lejletul-kadr nastupa u akšam, u ponedjeljak, 17. aprila 2022. godine.Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur'ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima, navode iz Islamske zajednice BiH i ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur'ana.


To je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, a “u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake”. U Noći kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta.


Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur'ana, najveće milosti ikad darovane.


Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.


“Ispunjeni nadom, postizanjem stepena takvaluka, milosti, opraštanja grijeha i zaštite od džehennemskoga azaba, kroz dovu, kao vid vertikalnog i postom kao potvrdom horizontalne komunikacije, dvadeset sedmu noć ramazana dočekujemo kao krunski dragulj na tadžu vjernika”, ranije su pojasnili iz Uprave za vjerske poslove pri Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.


Istakli su tada kako je to noć Božije milosti, a ljudske potrebe, Božije upute i čovjekove radosti:


“U toj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja.”


Dova koju je lijepo učiti na 27. noć


Vjernicima se savjetuje da tokom posljednjih noći mjeseca ramazana uče jednu lijepu i kratku dovu koju je preporučio Muhammed, a.s.


Aiša, r.a, je upitala je Allahovog Poslanika,a.s.:


“Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?”


Poslanik odgovori: ‘Reci: ‘Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa'fu anni! Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti!'”


Ovu dovu je lijepo učiti tokom zadnjih deset dana mjeseca ramazana, a posebno u neparnim noćima od kojih se izdvaja mubarek 27. noć.Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI