Ponedjeljak, 29.05.2023.
  • Cenzura.ba
  • 03.03.2023.

Kina ispred SAD u 37 od 44 tehnološka područja

Kina ispred SAD u 37 od 44 tehnološka područja

Kina prednjači u svijetu u 37 od 44 presudne tehnološke grane, a zapadne demokratije zaostaju u trci za naučnim i istraživačkim otkrićima, pokazao je izvještaj australskog istraživačkog centra, piše Al Jazeera.

Kina je u poziciji da postane najveća svjetska tehnološka supersila, sa svojom dominacijom koja već pokriva odbranu, svemir, robotiku, energiju, okoliš, biotehnologiju, umjetnu inteligenciju (AI), napredne materijale i ključnu kvantnu tehnologiju, navodi se u izvještaju Australskog instituta za stratešku politiku (ASPI).


Ključne oblasti

Ključne oblasti kojima dominira Kina uključuju dronove, mašinsko učenje, električne baterije, nuklearnu energiju, fotonaponsku opremu, kvantne senzore i ekstrakciju kritičnih minerala, navodi Critical Technology Tracker u izvještaju.

Kineska dominacija u nekim oblastima je toliko ukorijenjena da se svih 10 vodećih svjetskih istraživačkih institucija za određene tehnologije nalaze u toj zemlji, prema ASPI-ju.

Za usporedbu, Sjedinjene Američke Države vode u samo sedam najvažnijih tehnoloških grana, uključujući sisteme za lansiranje u svemir i kvantno računanje, prema ASPI, koji prima sredstva od vlada Australije, Velike Britanije i SAD, kao i izvora privatnog sektora, uključujući odbrambenu i tehnološku industriju.

Velika Britanija i Indija su među prvih pet zemalja u 29 od 44 tehnologije, dok su Južna Koreja i Njemačka među prvih pet u 20 odnosno 17 tehnologija, navodi se u izvještaju.


Rastuća tehnološka sposobnost

ASPI je rekao da bi rastuća kineska tehnološka sposobnost, što predstavlja njenu dugoročnu politiku, trebala biti "poziv za buđenje demokratskih nacija", navodi se u izvještaju.

- Dugoročno, vodeća istraživačka pozicija Kine znači da se postavila da se istakne ne samo u trenutnom tehnološkom razvoju u gotovo svim sektorima, već i u budućim tehnologijama koje još ne postoje - navodi ASPI u komentaru uz izvještaj.

- Nekontrolisano, ovo bi moglo pomjeriti ne samo tehnološki razvoj i kontrolu, već i globalnu moć i utjecaj u autoritarnu državu u kojoj razvoj, testiranje i primjena novih, kritičnih i vojnih tehnologija nije otvoren i transparentan i gdje ga ne mogu kontrolisati nezavisno civilno društvo i mediji - navodi se.


Avaz.baPodijeli: