Utorak, 21.03.2023.
  • Suad Balić
  • 13.03.2023.

Izvršeno otvaranje deminerskog zadatka na deminiranju prostora nekadašnjeg vojnog aerodroma "Željava" koji se nalazi na teritoriji BiH.

Izvršeno otvaranje deminerskog zadatka na deminiranju prostora nekadašnjeg vojnog aerodroma

Danas su deminerski timovi Oružanih snaga BiH uz prisustvo predstavnika Grada Bihaća, Regionalnog ureda BH MAC-a Bihać, Državne granične službe Bihać i Aero kluba “Željava” Bihać, izvršili otvaranje deminerskog zadatka na deminiranju prostora nekadašnjeg vojnog aerodroma "Željava" koji se nalazi na teritoriji BiH.  


Akciju deminiranja provode Oružane snage u BiH, sredstva se osiguravaju iz budžeta Bosne i Hercegovine, a deminiranje će se izvoditi od 13.03. 2023. godine do 30.11.2023. godine u periodu od 08:30  do 15:30 sati.


„Radi se deminiranje oko dva miliona metara kvadratnih teritorije koja se nalazi u BiH. Plan je da se tehničko izviđanje i čišćenje, odnosno deminiranje terena završi u narednih 18 mjeseci“, kazao je Aladin Bajrektarević, šef  Regionalnog ureda Centra za uklanjanje mina u BiH BH MAC.


Deminiranje tog područja posebno je značajno s aspekta sigurnosti građana, ali i realizacije planova stavljanja istog u privrednu i turističku funkciju, posebno ako se uzme u obzir da se radi o međudržavnom prostoru na kojem je Republika Hrvatska izvršila deminiranje sa svoje strane granice. 


U strategiji Vijeća ministara BiH planira se da se sve sumnjivo opasne površine u BiH deminiraju do kraja 2027. godine. Prema postojećim analizama, samo u Unsko-sanskom kantonu minama je pokriveno još 86 miliona metara kvadratnih.Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI