Utorak, 21.03.2023.
  • Suad Balić
  • 15.03.2023.

Imenovanje danas u 14h: Ovo su novi ministari u Vladi USK

Imenovanje danas u 14h: Ovo su novi ministari u Vladi USK


Imenovanje danas u 14h: Ovo su novi ministari u Vladi USK


SDA, NES, DF i Stranka za BiH, nakon dogovora o zajedničkom formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu, utvrdile su i imena kandidata za članove buduće Vlade USK.


Kako nam je potvrđeno, premijer USK ostaje Mustafa Ružnić (NES), isto kao što i Muriz Halkić (NES) ostaje ministar zdravstva. NES je kandidovao svog Adisa Džanića za ministra poljoprivrede, dok bi novi ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša trebao biti Senad Dizdarić.


Što se tiče Stranke za BiH na poziciji ministrice privrede ostaje Samra Mehić.


Demokratska fronta je za ministra obrazovanja predložila svog Edvina Alijanovića, a za ministra unutrašnjih poslova predložili su Božidara Živka.


SDA je predložila tri svoja kandidata u novu Vladu USK. Radi se o Esadu Bašagiću koji je kandidat za Ministra za boračka pitanja, Sanel Mahić za ministra finansija, te Dragan Polimanac za ministra pravde.


Skupština Unsko-sanskog kantona treba danas da potvrdi novu Vladu USK. Skupština će danas prvo izabrati predsjedavajućeg koji će doći iz Kluba Bošnjaka, a dogovoreno je da to bude Jasmin Musić, zastupnik SDA u Skupštini USK. Zatim predsjedavajući treba imenovati mandatara, to je Mustafa Ružnić, a potom Skupština treba potvrditi sastav nove Vlade USK.


Stranke koje su dogovorile novu vlast u Skupštini imaju 20 od 30 zastupnika.Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI