Ponedjeljak, 29.05.2023.
  • Suad Balić
  • 07.05.2023.

Gradonačelnik Elvedin Sedić posjetio Austrijski grad Klagenfurt i razgovarao sa gradonačelnikom Christianom Scheiderom

Gradonačelnik Elvedin Sedić  posjetio Austrijski grad Klagenfurt i razgovarao sa gradonačelnikom Christianom Scheiderom

Gradonačelnik Elvedin Sedić  posjetio Austrijski grad Klagenfurt i razgovarao sa gradonačelnikom Christianom Scheiderom   


Delegaciju Bihaća u Gradskoj upravi Klagenfurta primio je gradonačelnik Christian Scheider sa svojim pomoćnicima i saradnicima. Na dnevnom redu bile su teme iz područja energetike, zaštite okoliša, urbane  mobilnosti, komunalnih usluga, privrede, turizma i kluturne razmjene 


“Stvarno cijenim ovakve  produktivne razgovore i suradnju. Kao srce Kärnten regije, Klagenfurt ima središnju ulogu u područjima kao što su energetika, zaštita okoliša itd. Možemo imati mnogo obostrane koristi od  simbiotičkog odnosa i saradnje na tim poljima sa gradovima poput Bihaća", rekao je gradonačelnik Christian Scheider.  


Pored toga teme razgovora bile su Aerodrom u Bihaću, turizam na rijeci Uni, kao i upravljanje migracijama.


"Bihać nastavlja graditi imidž otvorenog, evropskog grada sa pripadajućim epitetima regionalnog središta USK-a kojeg krasi slavna historija, bogato kulturno-historijsko naslijeđe, prirodni resursi i turistički potencijali, te drugi privredni potencijali, posebno u metalnoj, drvnoj i prehrambenoj industriji. U posljednje vrijeme ukazuje nam se značajna prilika za iskorištavanje potencijala u proizvodnji zelene energije i sigurno ćemo je znati iskoristiti. Zbog svega toga obnavljamo i nastavljamo održavati ranije ostvarena i stvaramo nova partnerstva sa gradovima u EU, a time i nove prilike", rekao je gradonačelnik Sedić. 


U Klagenfurtu trenutno živi oko 2.700 bosanskohercegovačkih državljana od kojih najveći dio dolazi iz Krajine, pored toga Klagenfurt još od 2008. godine ima Bosansko-hercegovačko kulturno društvo koje se zalaže za očuvanje kulture, maternjeg jezika, vjere i tradicije u toj regiji.Podijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI