Utorak, 21.03.2023.
  • Cenzura.ba
  • 02.03.2023.

Dan nezavisnosti obilježen i u Kanadi: Podignuta zastava BiH u Torontu

Dan nezavisnosti obilježen i u Kanadi: Podignuta zastava BiH u Torontu


U ime Vlade Kanade čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH poslala je ministrica u Vladi Kanade Filomena Tassi.

Čestitku je poslao i član Parlamenta Kanade Green Matthew koji je između ostalog napisao:

"Čast mi je kao članu Parlamenta Kanade uputiti iskrene čestitke povodom 31. godišnjice Dana nezavisnosti. Prepoznajem i cijenim mnoge doprinose bosanskohercegovačke zajednice. Vaša posvećenost slobodi, demokratiji i različitosti primjer je svijetu", naveo je Matthew.

Tradicionalno Dan nezavisnosti BiH, kao jedan od najvažnijih državnih praznika čestitali su i gradonačelnici Toronta i Hamiltona kao i mnogi istaknuti kanadski kulturni akademski i poltički subjekti.

Gradonačelnica Hamiltona čestitajući Dan nezavisnosti BiH odala je priznanje bosanskohercegovačkoj zajednici na kontinuiranom doprinosu očuvanju i jačanju bosanskohercegovačke tradicije u Hamiltonu, što obogaćuje kulturu Hamiltona.

Važno je da mlade generacije učimo o bosanskohercegovačkim državnim praznicima, o državi BiH, bosanskom jeziku i bosanskohercegovačkom bogatom kulturno historijskom, tradicijskom i prirodnom naslijeđu, jer će oni u budućnosti brinuti o državnim praznicima, o državi BiH, o njenim najboljim historijskim, kulturnim i tradicijskim vrijednostima i iste čuvati, jačati i prenositi širom svijeta.

U Kanadi našu BiH branimo znanjem od onih koji je napadaju. Učimo svoju djecu da grade znanje na znanju o svojoj domovini, jer nikad ne može biti tolika snaga u onim koji razbijaju državu BiH, kolika u onim koji vole BiH.

"Najbolji odgovopr ambasadorima i generalnim konzulima BiH iz reda srpskog naroda koji su odbili poslušati instrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi obilježavanja Dana nezavisnosti BiH je činjenica da država Kanada poštuje Dan nezavisnosti BiH", naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 Klix.baPodijeli: