Ponedjeljak, 29.05.2023.
  • Suad Balić
  • 19.04.2023.

Austrija: Na obuci je pozivali da skine maramu, žena dobila 2000 eura odštete

Austrija: Na obuci je pozivali da skine maramu, žena dobila 2000 eura odštete

Austrija: Na obuci je pozivali da skine maramu, žena dobila 2000 eura odšteteMuslimanka koja je bila pozvana da skine maramu u tijekom procesa prijavljivanja za obuku za djelatnicu za brigu o djeci i koja na kraju nije dobila mjesto dobila je 2.000 eura odštete.


Tu je odluku potvrdio bečki zemaljski sud za građanske stvari u drugom stupnju, navodi Klagsverband koji je ženu pravno zastupao na sudu. Presuda je stoga pravomoćna. Tada 19-godišnjakinja, koja je već stekla iskustvo kao pomoćnica u dječjem vrtiću, željela je steći dodatne kvalifikacije i završiti obuku za čuvanje djece kod jednog bečkog pružatelja usluga, piše ORF.


Tijekom procesa prijave, “više puta su je pitali o marami na glavi na diskriminirajući način” i pozvali je “radije da je skine”, navodi se u priopćenju Litigation Association. Nije dobila mjesto za obuku. Nakon potpore Ombudsmana za jednako postupanje i Dokumentacijske jedinice za islamofobiju i antimuslimanski rasizam, Litigation Association podnijela je tužbu u ime mlade žene.


Prema Litigation Association, sud je utvrdio diskriminaciju na temelju spola i vjere prema Zakonu o jednakom postupanju (GlBG). Krajem veljače bečki regionalni sud za građanske stvari potvrdio je odluku okružnog suda u središtu grada Beča i odbio žalbu organizatora obuke.


“Opetovana, nametljiva pitanja o marami nemaju mjesta u procesu prijave. Sud pojašnjava da to može predstavljati zabranjenu diskriminaciju na temelju spola i vjere”, rekla je Theresa Hammer, voditeljica provedbe zakona u Litigation Association, u izjavi. Također je jasno stavljeno do znanja da je pristup obuci također obuhvaćen zaštitom od diskriminacije, a ne samo provedba same obuke.


Autor: KROATIVPodijeli:

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI